Ο εγκαταλελειμμένος σιδηρόδρομος της Σαουδικής Αραβίας!

Η σιδηροδρομική γραμμή Hejaz, ξεκινούσε από την Δαμασκό και κατέληγε στη Μεδίνα διασχίζοντας ολόκληρη την περιοχή Hejaz της Σαουδικής Αραβίας, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα δρομολόγια τρένων στη χώρα. Η σιδηροδρομική γραμμή χτίστηκε στις αρχές του 1900 και το τελικό της σχέδιο ήταν να φτάσει μέχρι και την Μέκκα προκειμένου να διευκολύνει κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστούς να κάνουν το καθιερωμένου τους προσκύνημα μέχρι την Ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων.

32 532 3211

Τελικά η σιδηροδρομική γραμμή έφτασε μέχρι την Μεδίνα, καλύπτοντας σχεδόν 400 χιλιόμετρα και διασχίζοντας την αφιλόξενη έρημο, με τα δρομολόγια των τρένων να αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά προβλήματα καθώς γιγάντιοι αμμόλοφοι σχηματίζονταν πάνω στις ράγες των τρένων, καθυστερώντας για πολλές ώρες τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Πριν την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής η απόσταση αυτή γίνονταν αποκλειστικά με καμήλες και διαρκούσε από 30 μέρες μέχρι και 3 μήνες, με τους ταξιδιώτες να φτάνουν εξουθενωμένοι στον προορισμό του. Το 1908 όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο, το ταξίδι πλέον διαρκούσε μόλις 3 μέρες, με την συγκεκριμένο δρομολόγιο να γίνεται το δημοφιλέστερο στη χώρα, μεταφέροντας κάθε χρόνο σχεδόν 400,000 επιβάτες!

3221 3321 βγδφ βγη

Κατά την διάρκεια της δεύτερης Αραβικής Επανάστασης (1916-18), ο Τουρκικός στρατός είχε υπό την πλήρη κυριαρχία του την σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να μεταφέρει στρατό και προμήθειες στην περιοχή όπου είχε τις εγκαταστάσεις του.  Οι Άραβες τότε βρήκαν την τέλεια ευκαιρία να πλήξουν τον Τουρκικό στρατό, πραγματοποιώντας καθημερινές επιθέσεις στην σιδηροδρομική γραμμή, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα μέρη της ερήμου, όπου είχαν και την απόλυτη υπεροχή έναντι των Τούρκων. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν μεγάλα τμήματα της γραμμής να καταστραφούν ολοσχερώς. Σήμερα ένα μικρό μέρος του σιδηρόδρομου λειτουργεί, ενώνοντας το Αμμάν της Ιορδανίας  με την Δαμασκό της Συρίας.

γφε μαπ11 νηβ φδδσ

Newmail.gr

Πηγές φώτο:  12345

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress