Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εξάμηνο πείραμα επιβίωσης στο διάστημα!

Τέσσερις Κινέζοι εθελοντές ολοκλήρωσαν την Τετάρτη 14/12   την παραμονή τους σε μια σφραγισμένη διαστημική κάψουλα για 180 μέρες στην πόλη Σεντζέν της νότιας Κίνας, με σκοπό να δοκιμάσουν την τεχνολογία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο τεχνικός επικεφαλής του προγράμματος, Λι Γινγκχούι, είπε ότι το πείραμα ήταν «απόλυτη επιτυχία».

Οι εθελοντές έχουν καλλιεργήσει 25 είδη φυτών και δοκιμάσει 635 κομμάτια εξοπλισμού.

Με ένα πείραμα ανακυκλώθηκαν το οξυγόνο και το νερό μέσα στην κάψουλα και μέρος του φαγητού για τους τέσσερις εθελοντές, ενώ άλλες δοκιμές έγιναν σχετικά με την διατροφή, την υγιεινή, την εργασία και την ξεκούραση στο διάστημα.

Το πείραμα έριξε φως επίσης, στις φυσιολογικές επιδράσεις ενός ερμητικά κλειστού περιβάλλοντος και στις αλλαγές των βιολογικών ρυθμών.

Οι εθελοντές, τρεις άντρες και μία γυναίκα, επιλέχθηκαν από 2110 υποψήφιους μετά την πρόσκληση του Κέντρου Αστροναυτών της Κίνας για εθελοντές πέρυσι τον Μάιο. Έζησαν σε μια σφραγισμένη κάψουλα 1340 κ. μ, με πάτωμα 370 κ. μ για 180 μέρες.

Η επιτυχία του πειράματος έχει ανοίξει την εξερεύνηση καινούργιων τομέων στην τεχνολογία υποστήριξης ζωής σε εξωγήινες βάσεις, είπε ο κ. Λι.

Πηγή: CRI

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress