Οι συναλλαγές γίνονται “αόρατες”

Η ταχύτατη ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Thing), σε συνδυασμό με την εξάπλωση των λύσεων και εφαρμογών ‘cloud’ (δηλαδή, ένα εικονικό νέφος από συστοιχίες υπολογιστών που προσφέρουν τη «δύναμή» τους, με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών με απόλυτη ασφάλεια) θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται πάσης φύσεως πληρωμές.

Όπως αναφέρει στο ΑΠE-ΜΠΕ ο Ματ Κομορόφσκι (Matt Komorowski), Managing Director της παγκόσμιας πλατφορμας πληρωμών PayPal για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, δεν αργεί η στιγμή που οι πληρωμές θα αυτοματοποιηθούν και θα απλοποιηθούν σταδιακά πλήρως, με αποτέλεσμα να μην απασχολούν τον καταναλωτή ως διαδικασία, καθώς θα πραγματοποιούνται αυτόματα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Και αυτό γιατί ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να εξουσιοδοτεί μια συσκευή που θα επιλέγει ο ίδιος και με τη μέθοδο του tokenization (διαδικασία κωδικοποίησης) στην οποία θα αποθηκεύονται για ένα προκαθορισμένο διάστημα τα στοιχεία πληρωμής, προκειμένου η φυσική ή ηλεκτρονική πληρωμή να γίνεται αυτόματα μέσω φορητών συσκευών.

Το 2015, το 28% από τα πέντε δισ. περίπου πληρωμών έγιναν μέσω φορητών συσκευών.

Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία παρέχεται η υπηρεσία PayPal check in, μέσω της οποίας προεπιλέγοντας ο χρήστης κάποια καταστήματα μέσω εφαρμογής σε μια εξουσιοδοτημένη συσκευή, τα στοιχεία με μια φωτογραφία του γίνονται διαθέσιμα στον έμπορο, οπότε προσεγγίζοντας το ταμείο εκείνος μπορεί να τον αναγνωρίσει χωρίς να χρειάζεται καν να βγάλει από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο.

Επιβεβαιώνει λεκτικά την αγορά και την ίδια στιγμή η συσκευή δονείται.

Με ανάλυση τής καταναλωτικής συμπεριφοράς και ειδικούς αλγόριθμους που λειτουργούν ως φίλτρα προλαμβάνονται περιστατικά απάτης και κακόβουλης χρήσης. Οι συναλλαγές γίνονται πλέον αόρατες, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Matt Komorowski.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σημειώνει ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του PayPal αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls πριν ένα περίπου χρόνο.
Οι αγορές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα χρόνο με τον χρόνο, καθώς και οι κινήσεις των ξένων χρηστών με προορισμό την ελληνική αγορά.

Λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης αναμένεται ότι φέτος το καλοκαίρι ο όγκος των πληρωμών προς ελληνικούς PayPal λογαριασμούς θα αυξηθεί περαιτέρω..

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κινήσεων μέσω του PayPal είναι δύο με τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το 2015 η ετήσια αύξηση του e-commerce ήταν περίπου 10%, παραμένοντας όμως σε χαμηλό μονοψήφιο νούμερο έναντι του συνολικού τζίρου.

Στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό εμπόριο αποσπά μόλις το 3%, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κινείται μεταξύ 5% με 10% και στη Βορειοδυτική Ευρώπη ξεπερνά το 10%.

Η PayPal, παγκόσμια πλατφόρμα πληρωμών, είναι διαθέσιμη σε πάνω από 200 αγορές, επιτρέποντας στους πελάτες να πληρώνονται σε τουλάχιστον 100 νομίσματα, να κάνουν αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε 57 νομίσματα και να διατηρούν λογαριασμούς PayPal σε 26 νομίσματα.

ΑΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress