Οι πιο εντυπωσιακοί κρατήρες του πλανήτη!

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο περίπου 500 μετεωρίτες χτυπάνε στην επιφάνεια της Γης, αλλά μόλις 5 με 6 μετεωρίτες είναι τόσο μεγάλοι ώστε να ανιχνευτούν από τα ραντάρ και τα όργανα των αστρονόμων. Οι πτώσεις μεγάλων μετεωριτών στην Γη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς το μεγαλύτερο τους μέρος καίγεται κατά την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα και μόνο μικρά υπολείμματα του μετεωρίτη φτάνουν στην Γη χωρίς πολλές φορές να τα αντιληφθούμε καθώς είτε πέφτουν στην θάλασσα ή σε απομακρυσμένα μέρη. Έχει υπολογιστεί από αστρονόμους της NASA , ότι ένας μετεωρίτης διαμέτρου 100 μέτρων πέφτει στην Γη κάθε 5,200 χρόνια, αλλά όταν αυτό συμβεί η ενέργεια που απελευθερώνεται από την πτώση ενός τέτοιου μετεωρίτη είναι σχεδόν διπλάσια από όσο η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τις πυρηνικές εκρήξεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι μαζί!  Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει χτυπήσει στην Γη, ήταν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και είχε διάμετρο μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων! και ήταν ο λόγος που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από τον πλανήτη.

 

gfd

Δείτε τους μεγαλύτερους κρατήρες που υπάρχουν σήμερα στην Γη, αποτέλεσμα σύγκρουσης μεγάλων μετεωριτών στην επιφάνεια του πλανήτη μας πριν από χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια..

 

Κρατήρας Barringer – Αριζόνα ΗΠΑ

Με διάμετρο 1,200 μέτρα και βάθος 45 μέτρα  είναι από τους  μεγαλύτερους  κρατήρες στην Γη και σχηματίστηκε από την πτώση μεγάλου μετεωρίτη πριν από 50,000 χρόνια!

βαρ1

 

ba2

 

Κρατήρας Pingaluit – Κεμπέκ Καναδάς

Ο κρατήρας Pingaluit βρίσκεται στο Κεμπέκ του Καναδά, και έχει διάμετρο 3,44 χιλιόμετρα και έχει βάθος 400 μέτρα, δημιουργήθηκε πριν από 1.4 εκατ. χρόνια! Η λίμνη που έχει σχηματιστεί  στον κρατήρα θεωρείται από τις λίμνες με το μεγαλύτερο βάθος παγκοσμίως.

 

πιν1

 

nm

 

O κρατήρας Wolfe Creek στην Αυστραλία

 

Με διάμετρο 800 μέτρα και βάθος 25 μέτρα, αυτός ο κρατήρας στην απομακρυσμένη δυτική πλευρά της Αυστραλίας σχηματίστηκε πριν από 300.000 χρόνια.

ςολδ

 

ve

 

O κρατήρας Amguid στην Αλγερία

 

Ο συγκεκριμένος κρατήρας βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή της Αλγερίας και έχει διάμετρο 500 μέτρα και βάθος 65 μέτρα. Υπολογίζεται ότι έχει σχηματιστεί πριν από 100,000 χρόνια

γφδ

gfd

 

O κρατήρας Aorounga στο Τσαντ, στην Κεντρική Αφρική

 

Ο κρατήρας Aorounga βρίσκεται στην έρημο της Σαχάρα, και είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους κρατήρες στον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 345 εκατ. χρόνια από την πτώση μετεωρίτη ο οποίος λίγο πριν την επαφή του με την επιφάνεια της Γης, έσπασε σε πολλά κομμάτια.

 

αρ;

hr

 

O κρατήρας Lonar στην Ινδία

 

Ο κρατήρας Lonar βρίσκεται σε μια μικρή πόλη στην ανατολική Ινδία, και έχει σχηματιστεί πριν από 52,000 χρόνια δημιουργώντας έναν κρατήρα με διάμετρο 1,8 χλμ και βάθος 150 μέτρα.

λοναρ

 

lonf

 

Κρατήρας Manicouagan , Κεμπέκ , Καναδάς

Φαίνεται ότι οι μετεωρίτες έχουν μια προτίμηση στο Κεμπέκ καθώς είναι ο δεύτερος μετεωρίτης που έχει χτυπήσει την πόλη του Καναδά! Η διάμετρος του κρατήρα είναι 70 χιλιόμετρα! και είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας στην Γη μετά από την πρόσκρουση μετεωρίτη που υπολογίζεται να είχε διάμετρο 5 χιλιόμετρα όταν έπεσε στη Γη πριν από 200 εκατ. χρόνια!

 

φδςσ

reew

 

O κρατήρας Shoemaker στην Αυστραλία

 

Ο συγκεκριμένος κρατήρας βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή της δυτικής Αυστραλίας και έχει διάμετρο 12 χιλιόμετρα.

φδσ

 

nbh

 

O κρατήρας Tswaing στη Νότια Αφρική

Με διάμετρο 1.13 χιλιόμετρα και βάθος 100 μέτρα ο κρατήρας Tswaing σχηματίστηκε πριν από 220,000 χρόνια.

τσ

 

Tswaing_crater_montage

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress