Οι Μασάι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων

Το Warriors, ένα περίεργο ντοκιμαντέρ, διηγείται την ιστορία  μίας ομάδας κρίκετ που «γεννήθηκε» στο Polei, ένα χωριό στη σαβάνα της Κένυα. Μία ομάδα, που φτιάχτηκε, όχι για να πανηγυρίσει νίκες στα γήπεδα, να γνωρίσει δόξα, φήμη, να βάλει χρήματα στο ταμείο της.

Χρησιμοποίησε το κρίκετ στην μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενάντια στο Aids και υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, μία ομάδα που αποτελείται από πολεμιστές των Μασάι, ημίγυμνους με πολύχρωμα περιδέραια, με φτερά και χάντρες και κόκκινες παραδοσιακές τους φορεσιές. Είναι οι Maasai Criket Warriors, που ιδρύθηκαν το 2009, όχι αναζητώντας τη νίκη, αλλά  με στόχο να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό στη δύσκολη μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μία πρακτική ακόμα διαδεδομένη σε φυλές, επηρεάζοντας τα κορίτσια από ηλικία 6 ετών, αλλά παράλληλα να ενθαρύνει την κοινωνική πρόοδο.

«Το κρίκετ μπορεί να βοηθήσει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στα δικά τους προβλήματα, όπως το Aids και την οικονομική βία», είπε ο Τζέιμς Αντερσον, παίκτης της εθνικής Αγγλίας και παραγωγός του Warriors. Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Λος Αντζελες κια τον περασμένο μήνα στην Βρετανία, διηγείται μαρτυρίες του αρχηγού Σονιάγκα και των άλλων πολεμιστών που  χρειάστηκε να περπατάνε 30 χιλιόμετρα για να προπονούνται. Σίγουρα ακόμα και πριν φτάσει το κρίκετ στο χωριό, η κοινότητα γνώριζε τι σημαίνει για τα κορίτσια ο ακρωτηριασμός.

Ο αρχηγός  Σονιάγκα, είδε τις τρεις αδερφές του να υφίστανται τον πόνο της διαδικασίας.  «Από την στιγμή της περιτομής, θεωρούνται έτοιμες για το γάμο», θα πει. «Στην κοινωνία τους κυρίαρχοι είναι οι άντρες και γι αυτό είναι δική τους ευθύνη να σηκωθούν και να πουν: φτάνει είμαστε αντίθετοι», λέει ο Βρετανός σκηνοθέτης Μπέρνι Ντάγκλας.

 

ΑΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress