Οι κατακόμβες της Οδησσού!

Κάτω από την πόλη της Οδησσού στην Ουκρανία, βρίσκεται ένα εκτεταμένο δίκτυο από σήραγγες που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια περάσματα στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο δικτύου της Οδησσού εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παραμένει αχαρτογράφητο, και σύμφωνα με υπολογισμούς το δίκτυο με τις κατακόμβες μπορεί να εκτείνεται μέχρι και 1,000 χιλιόμετρα, με τις κατακόμβες της Οδησσού να είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερες από τις κατακόμβες του Παρισιού.

odissos-2 odissos-3 odissos-4

Η κατασκευή του τεράστιου υπόγειου δικτύου της Ουκρανικής πόλης, ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα όταν η Μεγάλη Αικατερίνη διέταξε την κατασκευή του μεγάλου λιμανιού της Οδησσού, το οποίο ήταν  ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της εποχής. Μεγάλο μέρος από τους ασβεστόλιθους που βγήκαν από το υπέδαφος της πόλης χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σπιτιών και κτιρίων στην Οδησσό, με τις υπόγειες σήραγγες να βρίσκονται μέχρι και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η κατασκευή των πολυδαίδαλων κατακομβών συνεχίστηκε μέχρι και το ξέσπασμα της Ρωσικής Επανάστασης το 1917, με τις σήραγγες να πέφτουν στα χέρια αδίστακτων συμμοριών και να χρησιμοποιούνται προκειμένου να περνάνε λαθραία εμπορεύματα, και με τους δουλεμπόρους να κάνουν συχνά τη χρήση των υπόγειων διαδρομών.

odissos-5 odissos-6

Όταν τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στην πόλη, οι κατακόμβες της Οδησσού χρησίμευαν ως οι τέλειες κρυψώνες για τους αντάρτες, με τα κρησφύγετα να έχουν μετατραπεί σε άνετους χώρους όπου υπήρχαν υπνοδωμάτια, χώροι αναψυχής, κουζίνες ακόμα και ένα μικρό νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών. Μερικές από τις σήραγγες έχουν ανακατασκευαστεί και έχουν μετατραπεί σε μουσείο, επιτρέποντας στους επισκέπτες να δουν τις ακριβείς συνθήκες που ζούσαν οι αντάρτες της εποχής.

odissos-7

Φωτογραφίες:  12

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress