Ναυαγοσωστικές λέμβοι φωτογραφίζονται με τεχνικές του 19ου αιώνα

Γιολάντα Ρετουνιώτη

Γιολάντα Ρετουνιώτη

 

Ο Jack Lowe, ένας επαγγελματίας φωτογράφος, επέλεξε την Αγγλική διασωστική οργάνωση Royal National Lifeboat Institution (RNLI), η οποία τυγχάνει να είναι και ο μεγαλύτερος θαλάσσιος διασωστικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, για να απαθανατίσει τις σωστικές λέμβους μαζί με τα μέλη της οργάνωσης, προωθώντας παράλληλα και μια εθελοντική δράση.
Αρχικά, η ενασχόληση του με την τέχνη της φωτογραφίας ξεκίνησε στην ηλικία των 8 όταν παρέλαβε ως δώρο από τη γιαγιά του την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, μια Kodak Instamatic. Συγχρόνως, και η πρώτη του επαφή με τη θάλασσα έγινε κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, καθώς αποτέλεσε ένα από τα πιο νεαρά μέλη του Storm Force, του παιδικού πληρώματος δηλαδή του RNLI. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι δύο μεγάλες αγάπες του με τις οποίες φιλοδοξούσε να ασχοληθεί και επαγγελματικά στο μέλλον, η φωτογραφία και η ναυαγοσωστική. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο Jack είναι εγγονός του ηθοποιού Arthur Lowe, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Dad’s Army.

111223
Ερχόμενοι, λοιπόν, στο σήμερα, ο Jack Lowe κατάφερε να παντρέψει αυτούς του δύο κλάδους σε ένα πρόγραμμα, προσδίδοντάς του μάλιστα και εθελοντικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, ταξιδεύει από τον έναν στον άλλον ναυαγοσωστικό σταθμό και φωτογραφίζει λέμβους μαζί με τα μέλη του πληρώματος.

The Lifeboat Station Project: 10x12" Ambrotype by Jack Lowe Alethea 'Leafy' Dumas, West Mersea RNLI Crew, Tuesday 3rd March 2015

Ο ίδιος, παράλληλα, έχει δηλώσει για την συμμετοχή των εθελοντών αλλά και γενικότερα για το πρόγραμμα: «Αυτό το ταξίδι μου έδωσε την ευκαιρία να εκπληρώσω και τα δύο μου όνειρα.Είναι φανταστικό να βλέπεις πως ενδιαφέρονται τόσοι πολλοί άνθρωποι να ασχοληθούν με αυτό το πρόγραμμα, μετατρέπουν τα παιδικά μου όνειρα σε κάτι πολύτιμο και σημαντικό καθώς συμβάλλουν τα μέγιστα για την πραγμάτωσή τους». Ενώ σε μια άλλη δήλωση για τις φωτογραφίες του είχε χαρακτηριστικά πει πως έχουν συγκινήσει πολλά από τα μέλη του πληρώματος.

122
Βέβαια, η φωτογράφηση αυτή δεν ακολουθεί τις τυπικές νόρμες και τεχνικές, ο Jack έχει υιοθετήσει μια εντελώς ιδιαίτερη τεχνική για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Όλο το φωτογραφικό του υλικό δηλαδή εγγράφεται σε γυαλί σύμφωνα με τις μεθόδους που ακολουθούσαν οι επαγγελματίες φωτογράφοι την περίοδο μεταξύ του 1850 και του 1880. Μάλιστα, για την επίτευξη αυτής της τεχνοτροπίας χρησιμοποιεί μια φωτογραφική μηχανή που αγόρασε στο eBay και ανήκει χρονολογικά στη βικτωριανή εποχή. Αυτός ο ειδικός εξοπλισμός μεταφέρεται με ένα «σκοτεινό δωμάτιο», ένα ειδικά διαμορφωμένο δηλαδή βαν.

1234
Θέτοντας, λοιπόν, ως στόχο να ταξιδέψει και στους 237 ναυαγοσωστικούς σταθμούς του RNLI, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ιρλανδία, ο Jack θεμελιώνει τη δημιουργία μιας πρωτοφανούς φωτογραφικής έκθεσης, η οποία θα συνιστά στο διηνεκές τμήμα ζωτικής σημασίας για την κουλτούρα του τόπου. Τέλος, οι φωτογραφίες αυτές θα παρουσιαστούν σε έκθεση αλλά και σε βιβλίο, όπου και τα δύο αυτά θα αποτελέσουν μέρος του εράνου για την οργάνωση RNLI.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress