Νέα ανακάλυψη δίνει ελπίδα στους τυφλούς

Περίπου 246 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μειωμένη όραση, μια πάθηση η οποία είναι μη θεραπεύσιμη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν, ούτε με κάποια χειρουργική επέμβαση, ούτε με γυαλιά ή φακούς επαφής, ή καλύτερα, δεν την είχαν.

Και αυτό διότι, οι ερευνητές του ιατρικού τομέα του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι η μίνι κάμερα orCam, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία της αναγνώρισης χαρακτήρων και η οποία έχει τη δυνατότητα να προσαρτάται σε γυαλιά, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με μειωμένη όραση να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες πολύ πιο εύκολα: τους δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να ελέγξουν τα e-mails τους, ή να απολαύσουν το αγαπημένο τους βιβλίο, σύμφωνα με το Goodnews.com. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης, ότι οι χρήστες μπορούν να προγραμματίσουν την κάμερα να αναγνωρίζει πρόσωπα, καθώς και αντικείμενα.

OrCam_01

“Αυτή η συσκευή δίνει πραγματική ελπίδα στους ασθενείς” δηλώνει ο ερευνητής Mark J. Mannis. “Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα και, δυνητικά, να δώσει τεράστια ανεξαρτησία ιδίως στους ασθενείς που πάσχουν από μειωμένη όραση, εξ’ αιτίας της αυξημένης ηλικίας τους”.

“Οι ασθενείς με μειωμένη όραση εξαρτώνται συχνά από χειροκίνητους ή ηλεκτρονικούς μεγενθυτικούς φακούς, οι οποίοι πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολοι στη χρήση” αναφέρει ο ερευνητής Elad Moisseiev. “Αυτή είναι η πρώτη ανεξάρτητη ιατρική ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με μειωμένη όραση, βασισμένη στην τεχνολογία της αναγνώρισης χαρακτήρων”.

Για την έρευνα, χρειάστηκαν 12 άνθρωποι, όλοι με μειωμένη όραση, αλλά με διαφορετικές παθήσεις ο κάθε ένας και με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Στην αρχή της έρευνας, κανένας από τους ασθενείς δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τα εξής στάδια του test: να διαβάσει ένα μήνυμα σε smartphone, να διαβάσει ένα άρθρο ή ένα γράμμα. Από την άλλη, 11 ασθενείς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν χαρτονομίσματα, 8 μπόρεσαν να διαβάσουν πινακίδες και 7 να αναγνωρίσουν κάποια αντικείμενα. Έπειτα από τη χρήση της συσκευής για μια εβδομάδα όλοι οι ασθενείς πέρασαν τα 9 από τα 10 στάδια του test.

“Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συσκευή, η οποία είναι απλή στη χρήση και φιλική προς τον ασθενή, αποτελεί μια πολύτιμη βοήθεια για τους ανθρώπους με μειωμένη όραση, ώστε να πραγματοποιούν καθημερινές τους δραστηριότητες και να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι” αναφέρει ο Moisseiev.

 

 

Newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress