Μυστική συνάντηση για το πρώτο τεχνητό ανθρώπινο DNA

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή του τεχνητού ανθρώπου πραγματοποίησε μια ερευνητική ομάδα που απαρτίζουν περίπου 150 επιστήμονες, οι οποίοι πρόσφατα συγκεντρώθηκαν για αυτό το σκοπό εν κρυπτώ και παραβύστω στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ στη Βοστώνη.

Τελικά, η μυστική συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης 10 Μαΐου διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης. Η είδηση είναι ότι οι επιστήμονες αυτοί έχουν θέσει ως στόχο την χημική κατασκευή του πρώτου συνθετικού γονιδιώματος (DNA) πέρα από την «ανάγνωση» του γονιδιώματος που προβλέπει το αρχικό Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP). Για αυτό άλλωστε φέρει την ονομασία HPG-Write.

Είναι προφανές ότι αυτό το εγχείρημα ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του πρώτου συνθετικού ανθρώπου στο εργαστήριο.

Ήδη κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν ενστάσεις βιοηθικής φύσεως, όπως ορισμένοι από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που ανησυχούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική.

«Είναι σκόπιμο να «διαβάσει» κανείς το DNA ενός Αϊνστάιν και μετά να επιχειρήσει να το συνθέσει εξαρχής; Αν ναι, πόσα τέτοια γονιδιώματα θα έπρεπε να δημιουργηθούν και ποιός θα είχε δικαίωμα να το κάνει;» αναρωτιούνται ο Ντρου Έντι, βιοχημικός στο Στάνφορντ και η Λώρι Ζόλοθ, βιοηθικός από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν σε σχετική έκθεση που συνέγραψαν με αφορμή τη συνάντηση της Βοστώνης.

Ο άνθρωπος που διοργάνωσε τη συνάντηση, ο Τζωρτζ Τσερτς, καθηγητής γενετικής στο Χάρβαρντ απάντησε στους επικριτές ότι το σχέδιο δεν στοχεύει στην κατασκευή ανθρώπων, αλλά κυττάρων και ότι δεν θα περιορίζεται σε ανθρώπινα γονίδια.

Επίσης, σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση της συνάντησης, απάντησε ότι είχε σχεδιασθεί να είναι ανοικτή στον Τύπο και μάλιστα να μεταδοθεί μέσω βίντεο στο ευρύτερο κοινό. Επειδή όμως θα συνοδευόταν από μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία καθυστέρησε, τελικά αποφασίσθηκε η εκδήλωση να γίνει κλειστή. Υποσχέθηκε όμως ότι το σχετικό βίντεο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, μόλις γίνει η επιστημονική δημοσίευση.

Το HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει προσελκύσει χρηματοδότηση. Όμως ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα, όπως είπε ο Τσερτς. Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της. Εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείων (ΝΙΗ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοδότη επιστημονικών ερευνών στη χώρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι πρόωρο.

—Τροποποίηση και σύνθεση

Η τροποποίηση του DNA, με την προσθήκη, αφαίρεση ή επεξεργασία γονιδίων είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Τέτοιες τεχνικές εφαρμόζονται στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, τις γονιδιακές θεραπείες και τη δημιουργία φαρμάκων.

Η σύνθεση ολόκληρου του γονιδιώματος αποτελεί διαφορετικές κλίμακας εγχείρημα. Μέχρι στιγμής η διαδικασία είναι δύσκολη και γεμάτη λάθη, ενώ έχει εφαρμοσθεί σχετικά αξιόπιστα σε μικρά μόνο τμήματα του DNA, μήκους έως 200 ζευγών βάσεων (τα ζεύγη βάσεων είναι οι χημικές μονάδες του γενετικού υλικού). Με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος σύνθεσης ενός πλήρους γονιδιώματος που περιέχει τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, όσα περίπου το ανθρώπινο, ανέρχεται γύρω στα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρωτοπόρος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ έχει ήδη συνθέσει ένα βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο βάσεις DNA. Το πρώτο αυτό συνθετικό γονιδίωμα μικροοργανισμού ουσιαστικά αποτελούσε αντίγραφο του πραγματικού. Φέτος ο Βέντερ παρουσίασε ένα πιο πρωτότυπο συνθετικό γονιδίωμα μήκους περίπου 500.000 βάσεων DNA.

Πηγή: econews.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress