Μια σύγχρονη κιβωτός!

Στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας βρίσκεται αυτή η σύγχρονη κιβωτός που είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο όλων των σπόρων του πλανήτη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν συνέβαινε μια μεγάλη καταστροφή στον πλανήτη. Η κιβωτός βρίσκεται πάνω στο μικρό νησάκι Spitsbergen στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ σε απόσταση 1,200 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο. Το σημείο που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί η μοναδική αυτή κιβωτός δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή βοηθούν μαζί με την βοήθεια των πανίσχυρων ψυγείων, να διατηρηθούν οι σπόροι σε καλή κατάσταση και η περιοχή είναι εντελώς αποκομμένη και απομονωμένη για ευνόητους λόγους ασφαλείας.

gf αρ1

Στην τελευταία απογραφή που έγινε στις αρχές του 2016, καταμετρήθηκαν στην κιβωτό 864,309 διαφορετικά είδη σπόρων, με τους συνολικούς σπόρους να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια! Η κιβωτός έχει εμβαδόν σχεδόν 1,000 τετραγωνικά μέτρα με το μεγαλύτερο της μέρος να βρίσκεται μέσα στο έδαφος του νησιού σε έναν μικρό λόφο, με την μεγαλοπρεπή τσιμεντένια είσοδο της να μαρτυρά μόνο ότι κάτι σημαντικό υπάρχει πάνω στο νησί..

αρ2 αρ3 αρ33

Η θερμοκρασία μέσα στην κιβωτό είναι σταθερά στου 4 βαθμούς υπό το μηδέν, και οι σπόροι βρίσκονται αεροστεγώς συσκευασμένοι σε σακούλες αλουμινίου και τοποθετημένοι αλφαβητικά σε ράφια που διασχίζουν ολόκληρη την κιβωτό. Η χωρητικότητα της κιβωτού μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 4 εκατομμύρια σπόρους, με την κιβωτό να έχει φτάσει μέχρι και σήμερα μόλις το 40% της συνολικής της χωρητικότητας! Σε ορισμένα σημεία της κιβωτού και για κάποιους πιο “ευαίσθητους” σπόρους η θερμοκρασία πέφτει ακόμα και στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πολύτιμοι σπόροι που κάποτε ίσως σώσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα..

αρ44 αρ321 αρ4432

Η σύγχρονη κιβωτός λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της κυβέρνησης της Νορβηγίας και με την χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων και με σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς.

αρε32 αρε211 αρφδ δες δες11 δες221 δες345 δες21111 δεσσαα

 

Ωρίωνας 

Orionpeak@gmail.com

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress