Μια πολύχρωμη γειτονιά!

H γειτονιά Λα Μπόκα που βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, είναι γνωστή για δύο πράγματα, για το γήπεδο ποδοσφαίρου La Bombonera και για τον περίφημο δρόμο El Caminito που εδώ και δεκαετίες καλλιτέχνες από όλη την χώρα πωλούν τα έργα τους και χορευτές ταγκό χορεύουν στα πεζοδρόμια βγάζοντας φωτογραφίες με τους χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στην πολύχρωμη γειτονιά. Όλα τα σπίτια που βρίσκονται σε αυτό το καλλιτεχνικό μονοπάτι είναι επίσης βαμμένα με διάφορα χαρούμενα χρώματα προσδίδοντας μια επιπλέον καλλιτεχνική και χαρούμενη νότα στη γειτονιά!

argentina-2 argentina-3

Λα Μπόκα  σημαίνει “το στόμα” στα ισπανικά και ονομάζεται έτσι επειδή η συγκεκριμένη γειτονιά βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Riachuelo. Αρχικά η περιοχή είχε και ένα μεγάλο ναυπηγείο και οι εργάτες που δούλευαν σε αυτό έμεναν στην γειτονιά, με τους ίδιους να κατασκευάζουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας ξύλα που είχαν πεταχτεί από το ναυπηγείο. Τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα σπίτια τους ήταν επίσης ότι χρώμα είχε απομείνει στο ναυπηγείο, και όταν δεν υπήρχε το ίδιο χρώμα για να βάψει ένα σπίτι, τότε χρησιμοποιούσαν ένα διαφορετικό χρώμα με αρκετά σπίτια να είναι βαμμένα με δύο ή και περισσότερα χρώματα! Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η πόλη απέκτησε ένα σύγχρονο λιμάνι, το ναυπηγείο έκλεισε και οι εργάτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την πολύχρωμη γειτονιά με την περιοχή να έχει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης.

argentina-4 argentina-5

Η αναβίωση της γειτονιάς ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν ο Αργεντινός καλλιτέχνης Martin Benito αποφάσισε να εξωραΐσει την παρατημένη γειτονιά, ξεκινώντας να βάφει με έντονα χρώματα τα περισσότερα σπίτια στο δρομάκι El Caminito, σε μια προσπάθεια να μοιάσει η γειτονιά ακριβώς όπως ήταν πριν από δεκαετίες που έσφυζε από ζωή και τα δρομάκια γέμιζαν από παιδικές φωνές και παιχνίδια.  Σήμερα η γειτονιά αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό  προορισμό  του Μπουένος Άιρες με τους τουρίστες να γεμίζουν τα δρομάκια της γειτονιάς, και τους πλανόδιους πωλητές να πουλούν αναμνηστικά της περιοχής. Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι  η γειτονιά δέχεται τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση, η Λα Μπόκα παραμένει μια από τις φτωχότερες και πιο επικίνδυνες γειτονιές της Αργεντινής, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

argentina-6 argentina-7 argentina-8 argentina-10 laboca

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress