«Μεγαλοφυείς κι αδικοχαμένοι»

«Τον αγαπά ο θεός, πεθνήσκει νέος. Μην ξυπνάς, είμαι ο Θάνατος ο ωραίος».

Με τα λόγια του Λορέντζου Μαβίλη, ο Παντελής Ζωιόπουλος αρχίζει το βιβλίο του «Μεγαλοφυείς κι αδικοχαμένοι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αρμός.

Με σπουδές Γεωπονίας και διδακτορικό από την Σκωτία, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 220 ερευνητικές εργασίες τα τελευταία χρόνια, αφιερώθηκε στην «καλλιέργεια» της λογοτεχνίας και τώρα αναπτύσσει με δοκιμιακό- λογοτεχνικό τρόπο την αδυναμία των Θεών να παίρνουν κοντά τους, μικρής ηλικίας, αλλά μεγάλους στις τέχνες, στα γράμματα, στις επιστήμες, στη διοίκηση και σε άλλους τομείς του δημοσίου βίου.

Είναι οι ξεχωριστοί της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας που, αν και πέθαναν νέοι, άφησαν ξεχωριστό σημάδι στον τόπο τους και στον κόσμο. Πρόκειται μεταξύ άλλων, για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ( αυτοκτόνησε στα 31 του χρόνια), την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ( πέθανε στα 28), την αγγλίδα πεζογράφο Έμιλυ Μπρόντε (30 ετών), τον επαναστάτη Αθανάσιο Διάκο (33 ετών), τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζων Ρηντ (32 ετών), τον αφροαμερικανό τραγουδοποιό Τζίμυ Χέντριξ (27 ετών), τον αμερικανό ηθοποιό Τζέημς Ντην (24 ετών), τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα (30 ετών), την αργεντινή πολιτικό Εύα Περόν (33 ετών). Και τον νεότερο πρόωρα χαμένο Κύπριο αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη (19 ετών).

«Μιλώ για ανθρώπους που ενσαρκώνουν μεγάλη αποφασιστικότητα, σοφία, θάρρος, δύναμη και ευαισθησία, που είναι ανένδοτοι για τις αξίες τους», τονίζει ο συγγραφέας στον πρόλογο. Και συνεχίζει:

«Θέλησα να φωτίσω τις πρώτες φάσεις της ζωής χαρισματικών νέων ανθρώπων και να δείξω πως διαμορφώνεται η πορεία ενός γεννημένου ταλέντου και πως σμιλεύεται αυτό, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ανέχειας. Επιχείρησα να δείξω ότι ο χρόνος δεν μετράει το ίδιο στους μεγάλους όπως για μας τους άλλους, τους καθημερινούς, τους άσημους. Και μόνο μια στιγμή των πρώτων, μια σύλληψη, ή μια απόφαση, μπορεί να έχει μέσα της τα στοιχεία της μεγαλοσύνης και της αιωνιότητας. Γι’ αυτό οι μεγάλοι είναι υπεράνω τόπου και χρόνου».

Το βιβλίο των 524 σελίδων αφηγείται την πορεία αυτών των εκλεκτών του θανάτου, αναλύει το έργο τους και καταγράφει την τραγική πρόωρη απώλεια τους.

ΑΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress