Πως η δουλειά επηρεάζει την υγεία μας

Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που κάνουν “κακό” στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, λόγω του πιεστικού ωραρίου και του αγχώδους περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το National Public Radio, σε συνεργασία με το ίδρυμα Robert Wood Johnson και τον τομέα ψυχικής υγείας του Πανεπιστημίου Harvard είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

στρες 3

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.601 ενήλικες Αμερικάνοι, που εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, είτε με πλήρης, είτε με μερική απασχόληση. Ένα σημαντικό μέρος των ερωτηθέντων (το 43%) ανέφερε ότι το επάγγελμά του, του προκαλεί στρες, το 25% ότι το στρες από τη δουλειά επηρεάζει τις διατροφικές του συνήθειες, το 27% ότι επηρεάζει τον ύπνο του και το 22% ότι επηρεάζει το βάρος του.

στρες 6

Τα επαγγέλματα που κάνουν το μεγαλύτερο “κακό” στην υγεία των ερωτηθέντων είναι τα εξής: υπάλληλος σε κατάστημα λιανικής πώλησης (26%), οικοδόμος/ασχολούμενος με εξωτερικές εργασίες (23%), υπάλληλος σε εργοστάσιο (21%), γιατρός (19%), υπάλληλος σε κατάστημα (16%), υπάλληλος σε αποθήκη (15%), εργαζόμενος σε εστιατόριο και εργαζόμενος σε γραφείο (13%) και τέλος δάσκαλος (10%).

στρες 7

Ο βασικός παράγοντας που αγχώνει τους εργαζομένους είναι οι πολλές ώρες εργασίας, καθώς ένας στους πέντε ερωτηθέντες δουλεύει έως και 50 (και επιπλέον) ώρες την εβδομάδα, με τους μισούς (56%), να αναφέρουν ότι δουλεύουν τόσο πολύ γιατί θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος για επαγγελματική ανέλιξη, το 50% αναφέρει ότι του αρέσει η δουλειά του και το 37% ότι δουλεύουν πολύ, γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα.

στρες 5

Και γιατί οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν απλώς άδεια διακοπών; Το 43% των εργαζομένων με υψηλές αποδοχές, δηλώνει ότι εργάζεται ακόμη και στην άδεια του και το 28% και 18% των εργαζομένων με μέτριες και χαμηλές αποδοχές, αντίστοιχα, δηλώνει το ίδιο.

στρες 4

Επομένως, δεν είναι μόνο τα εξωτερικά επαγγέλματα που μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία, σημαντικό κίνδυνο για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, έχουν ακόμη και τα επαγγέλματα με υψηλή μισθοδοσία. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζονται οι στρεσσογόνες καταστάσεις και να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία.

Newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress