Κορμοί αρχαίου ελαιόδεντρου τοποθετήθηκαν στο Ηράκλειο

Δύο, μεγάλα τμήματα κορμού αρχαίου ελαιόδεντρου της Κρήτης, τοποθετήθηκαν στο δυτικό παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα κοντά στο μεγάλο σιντριβάνι στην περιοχή του Καράβολα για να υπενθυμίζουν στους Ηρακλειώτες, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης σύμφωνα με τον δήμο ότι η ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων και πως στο νησί ζουν εκατοντάδες αρχαία και ιστορικά ελαιόδεντρα.

Τα τμήματα του κορμού τα περισυνέλλεξε ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, όταν το τότε δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης με την υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησε την καμπάνια για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού.

Στη συνέχεια τα τμήματα του κορμού τοποθετήθηκαν σε βάσεις και από το Σεπτέμβριο του 2010 αποτελούν περιοδεύοντα γλυπτά της φύσης. Έτσι παρέμειναν για επτά χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου σε παραλιακό χώρο που παραχώρησε το Λιμενικό Ταμείο της πόλης.

Τώρα μεταφέρθηκαν από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο για να συνεχίσουν την ιδιότυπη περιοδεία τους. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, μετά από πρόταση του Μανώλη Χαρκούτση, κίνησε τις διαδικασίες και τα εκθέματα τοποθετήθηκαν στο δυτικό παραλιακό μέτωπο.

Τα περιοδεύοντα εκθέματα θα παραμείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο, μέχρι να συνεχίσουν αργότερα το ταξίδι τους σε άλλη πόλη της Κρήτης.

ΑΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress