Καρχαρίας – ένα παρεξηγημένο ψάρι!

Όλοι όσοι έχουμε δει την ταινία “Τα σαγόνια του καρχαρία” μπορεί να έχουμε κάνει μέρες ίσως και εβδομάδες μέχρι να κολυμπήσουμε πάλι, και μόλις το κάνουμε κοιτάμε συνεχώς τον βυθό περιμένοντας τον μεγάλο λευκό καρχαρία να φανεί από στιγμή σε στιγμή… Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, και ενώ μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά επίθεσης καρχαρία σε κολυμβητές και σέρφερς, τα παρεξηγημένα αυτά ψάρια έχουν και την θετική τους πλευρά και παίζουν σημαντικό ρόλο στον πλανήτη μας.. Σας παρουσιάζουμε 9 χρήσιμες πληροφορίες για τους καρχαρίες..

main

 

Οι καρχαρίες υπάρχουν στον πλανήτη πριν και από τα δέντρα! 

Οι καρχαρίες πρωτοεμφανίστηκαν στη Γη, πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, και μετά από 50 εκατομμύρια χρόνια φύτρωσαν τα πρώτα δέντρα στον πλανήτη μας! Οι καρχαρίες επίσης υπήρχαν στους ωκεανούς της Γης πριν και από τους δεινόσαυρους, τα θηλαστικά ακόμα και τα λουλούδια. Ο καρχαρίας αξίζει τον σεβασμό όλων μας, κυκλοφορεί στον πλανήτη  εκατομμύρια χρόνια πριν από όλους μας…

sha

 

 

 

Οι καρχαρίες αναπαράγονται με πολύ αργούς ρυθμούς..

Πριν από κάποια χρόνια, είχαν εγκλωβιστεί δύο καρχαρίες μέσα στον Ευβοϊκό κόλπο, και όλοι φοβόντουσαν ότι αν είναι ζευγάρι θα γεννήσει το θηλυκό, θα γεμίσει η θάλασσα με καρχαρίες.. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί καθώς ένα θηλυκός καρχαρίας χρειάζεται τουλάχιστον 2 χρόνια για να γεννήσει με μερικά είδη καρχαρία να κυοφορούν ακόμα και για 3,5 χρόνια!

fds

 

 

 

Οι καρχαρίες μπορούν να εντοπίσουν το “φαγητό” τους από χιλιόμετρα μακρυά..

To ρύγχος του καρχαρία είναι ένα τέλειο υποβρύχιο ραντάρ, καθώς αναλύει με απόλυτη ακρίβεια  την ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού, που σημαίνει ότι όταν ένα αντικείμενο ή κάποιος ζωντανός οργανισμός βρεθεί στο νερό τότε αλλάζει η αγωγιμότητα του νερού, και τότε είναι που ο καρχαρίας αμέσως “πιάνει” την αλλαγή αυτή και σπεύδει προς την πηγή να εξερευνήσει τι την προκάλεσε..

vd

 

Οι καρχαρίες υδροδυναμικό δέρμα! 

Το δέρμα του καρχαρία είναι εντελώς διαφορετικό από όλα τα ψάρια, καθώς διαθέτει ένα δέρμα που έχει σε πολλά του σημεία εγκοπές σε οδοντωτό σχήμα το οποίο κάνουν το καρχαρία απίστευτα υδροδυναμικό, φτάνοντας σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ασύλληπτες ταχύτητες. Εξάλλου πάνω στο δέρμα του καρχαρία είναι βασισμένες οι στολές που χρησιμοποιούν πολλοί κολυμβητές, που τους βοηθάνε να γλιστράνε με ευκολία στο νερό..

 

fw

 

Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι ο βασιλιάς των ψαριών! 

Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον πλανήτη, φτάνοντας σε μήκος μέχρι και τα 14 μέτρα. Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι “ξαδέλφια” με ένα είδος καρχαρία που ζούσε στη Γη πριν από 2.5 εκατομμύρια χρόνια, ο καρχαρίας Μεγαλόδοντας, και όπως φανερώνει το όνομα του κανένας δεν θα ήθελε να βρεθεί στον δρόμο του καθώς έφτανε σε μήκος μέχρι και τα 20 μέτρα..

gd

 

Ο καρχαρίας Αλωπίας διαθέτει το δικό του “όπλο”

Οι περισσότεροι καρχαρίες χρησιμοποιούν τη δύναμη του ρύγχους τους για να εκτοπίσουν το θήραμα τους και κατόπιν να το φάνε, υπάρχει όμως ένα είδος καρχαρία ο Αλωπίας που έχει έναν κρυφό άσο στην ουρά του.. καθώς διαθέτει μια μακρυά ουρά την οποία χρησιμοποιεί σαν ρόπαλο για να επιτεθεί στην τροφή του…

φδσ

 

Οι επιθέσεις καρχαρία στον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνιες! 

Επηρεασμένοι από τις ταινίες του Hollywood , ;όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον καρχαρία σαν τον απόλυτο κυνηγό του ανθρώπου λες και το μόνο που ενδιαφέρει έναν καρχαρία είναι πότε θα φάει έναν άνθρωπο.. Η αλήθεια ευτυχώς είναι εντελώς διαφορετική!

Κάθε χρόνο, υπάρχουν 50 επιθέσεις καρχαριών σε κολυμβητές, και μόλις 6 είναι θανατηφόρες. Σίγουρα και αυτές οι 6 θανατηφόρες επιθέσεις είναι αρκετές για να χαρακτηρίσουμε τον καρχαρία δολοφόνο, αλλά αν το συγκρίνουμε με άλλες αιτίες θανάτου θα διαπιστώσουμε ότι η πιθανότητα επίθεσης καρχαρία σε άνθρωπο είναι απειροελάχιστες. Για παράδειγμα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 150 άνθρωποι από καρύδες που πέφτουν από τα δέντρα, 20 άνθρωποι από επιθέσεις σκύλων,  και 25 άνθρωποι από γλίστρημα στον πάγο..

dss

 

 

 

Ο άνθρωπος σκοτώνει περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες τον χρόνο! 

Το 2015 ο άνθρωπος σκότωσε 100 εκατομμύρια καρχαρίες… και αυτό το νούμερο και μόνο πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις ποιος είναι τελικά ο κυνηγός και ποιος το θύμα…

djs

 

Οι ωκεανοί χρειάζονται τους καρχαρίες! 

Η παρουσία του καρχαρία είναι απαραίτητη για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, γιατί χωρίς την παρουσία του καρχαρία θα υπήρχε ανεξέλεγκτα μεγάλος αριθμός άλλων ειδών ψαριών και αυτό θα είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στην τροφική αλυσίδα.

 

grrrr

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress