Καλώς ήρθατε στο Νότιο Πόλο!

Όπως σε κάθε πόλη υπάρχει μια πινακίδα που να σηματοδοτεί τα όρια της, έτσι και στο Νότιο Πόλο υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα που καλωσορίζει τους επισκέπτες, κυρίως επιστήμονες και στρατιωτικό προσωπικό, στην νοτιότερη άκρη του πλανήτη μας. Με την διαφορά ότι η ταμπέλα κάθε χρόνο τοποθετείται σε καινούργιο σημείο καθώς η Ανταρκτική μετακινείται κάθε χρόνο μερικά μέτρα, αλλάζοντας διαρκώς τα γεωγραφικά όρια της περιοχής.

112 222 332

Στην αφιλόξενη περιοχή της Ανταρκτικής βρίσκεται και ο ερευνητικός σταθμός Amundsen-Scott που πήρε το όνομα τους από τους δύο πρώτους εξερευνητές που πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στο Νότιο Πόλο. Ο ερευνητικός σταθμός χρηματοδοτείται από την Αμερικάνικη κυβέρνηση, και βρίσκεται σε υψόμετρο 2,900 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας και κατασκευάστηκε το 1956, στεγάζοντας από τότε επιστήμονες από όλο τον πλανήτη που ταξιδεύουν μέχρι το νοτιότερο σημείο του πλανήτη για να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα.

432 1212 2121

Οι επισκέπτες του ερευνητικού σταθμού της Ανταρκτικής εκτός από τις ακραίες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τους έξι μήνες όπου ο ήλιος βρίσκεται μόνιμα ψηλά στον ορίζοντα και μετά τους υπόλοιπους έξι μήνες μέσα στο σκοτάδι, κάτι που έχει αναγκάσει αρκετούς επιστήμονες να εγκαταλείψουν τον σταθμό με την αϋπνία και την κούραση να είναι οι κυριότεροι λόγοι της πρόωρης αναχώρησης τους. Η θερμοκρασία στην περιοχή κατά την διάρκεια των έξι μηνών χωρίς τον Ήλιο μπορεί να πέσει μέχρι και στους -73 βαθμούς Κελσίου καθιστώντας απαγορευτική την έξοδο των κατοίκων του ερευνητικού κέντρου από τα κτίρια που σε ορισμένες περιπτώσει μπορεί να μείνουν ερμητικά κλειστά για μέρες!

Newmail.gr

11121 ok1 si6 sut

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress