Ιστορική στιγμή συμφιλίωσης στην Κολομβία!

Μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και συνομιλιών, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας γνωστές και ως FARC που αποτελούσαν για δεκαετίες το αντίπαλο δέος της Κολομβιανής κυβέρνησης, έδωσαν τα χέρια υπογράφοντας μια συνθήκη συμφιλίωσης βάζοντας έτσι ουσιαστικά ένα τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές σε επιθέσεις της οργάνωσης σε κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις.

peace

Ο πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε συγκινημένος ότι μετά από χρόνια οι δύο πλευρές θα σταματήσουν να ανταλλάσσουν σφαίρες και θα ξεκινήσουν να ανταλλάσσουν ιδέες, με την οργάνωση FARC να παραδίδει σταδιακά όλον τον στρατιωτικό της εξοπλισμό στις κρατικές αρχές. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Κολομβίας δημιούργησε και έναν ανεξάρτητο φορέα που θα παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, παρεμβαίνοντας κάθε φορά που θα χρειάζεται. Η ιστορική αυτή συμφωνία θα επικυρωθεί τον Οκτώβριο με ένα δημοψήφισμα.

farc

Λίγα λόγια για την επαναστατική οργάνωση FARC:

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (λατινοαμερικανικά ισπανικά: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo, προφορά: Φουέρσας Αρμάδας Ρεβολουσιονάριας ντε Κολόμπια – Εχέρσιτο ντελ Πουέμπλο), γνωστές με το ακρωνύμιο FARC ή FARC-EP, είναι μια μαρξιστική-λενινιστική επαναστατική αντάρτικη οργάνωση στην Κολομβία, η οποία αποτελεί το αντίπαλο δέος του επίσημου κολομβιανού κράτους στον συνεχιζόμενο εμφύλιο σε αυτή τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το FARC είναι στρατός χωρικών που αυτοχαρακτηρίζεται ως αγροτική, επαναστατική, αντι-ιμπεριαλιστική οργάνωση βολιβιανής έμπνευσης. Ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τη φτωχή αγροτική τάξη ενάντια στα συμφέροντα των ανώτερων και πλουσιότερων τάξεων της Κολομβίας, ενώ αντιτίθεται επίσης στην αμερικάνικη επιρροή στην Κολομβία (π.χ. το Σχέδιο Κολομβία), το νεο-ιμπεριαλισμό, τη μονοπώληση των φυσικών πηγών της Κολομβίας από πολυεθνικά τραστ, καθώς και την παραστρατιωτική και κυβερνητική βία.

Πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης είναι κυρίως τα λύτρα από απαγωγές και η φορολόγηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών που λαμβάνει χώρα στα εδάφη που ελέγχει. Το FARC παραμένει ο μεγαλύτερος και παλαιότερος αντάρτικος σχηματισμός στην αμερικάνικη ήπειρο (έτος ίδρυσης το 1964). Οι εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των μελών της οργάνωσης ποικίλλουν. Σύμφωνα με την κολομβιανή κυβέρνηση, το FARC αποτελείτο από 6.000 έως 8.000 μέλη το 2008, αριθμός αρκετά μικρότερος από τα 16.000, εκτίμηση του 2001, γεγονός που αποδίδεται στην απώλεια μαχητικής ισχύος του, από τότε που ο τέως Πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε ανέβηκε στην εξουσία το 2002. Άλλες πηγές αναφέρουν ως τρέχοντα αριθμό 9.000 με 10.000 αντάρτες. Το 2010, ο τωρινός Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ισχυρίστηκε ότι το FARC έχει λιγότερα από 5.000 εναπομείναντα μέλη. Όσον αφορά τις πληροφορίες από την ίδια την οργάνωση, το 2007 ο διοικητής της, Ραούλ Ρέγιες, ισχυρίστηκε ότι η δύναμή της αριθμούσε 18.000 μαχητές.

Από το 1999 έως το 2008, το FARC, από κοινού με τους αντάρτες του ΕLΝ (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, έτερη κολομβιανή μαρξιστική οργάνωση ανταρτών), εκτιμάτο ότι ήλεγχε το 30 με 40% της κολομβιανής επικράτειας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του FARC πιστεύεται ότι βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοαανατολικής πλευράς της Κολομβίας, σε 500 τ.χλμ. πυκνής ζούγκλας και στις πεδιάδες στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων. Πηγή: Wikipedia

 

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress