Ικαρία – Το νησί της μακροζωίας!

Το πανέμορφο αυτό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι παγκοσμίως γνωστό για τον δείκτη μακροζωίας των κατοίκων του, εντάσσοντας την Ικαρία στις «μπλε ζώνες» του πλανήτη, όπου κατά μέσο όρο οι κάτοικοι των μπλε ζωνών ζούνε κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τα υπόλοιπα μέρη στον κόσμο!

fddds
Στην Ικαρία είναι συνηθισμένο να βλέπεις ηλικιωμένους στα 90 τους ακόμα και πάνω από 100 χρονών και να χαίρουν άκρας υγείας με το εκπληκτικό ποσοστό 2 στους 3 κατοίκους της Ικαρίας να ξεπερνούν τα 90 χρόνια ζωής!

dsss

 

Οι κάτοικοι της Ικαρίας εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη σε εμφάνιση καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων και νευρολογικών διαταραχών, με τους περισσότερους ηλικιωμένους της Ικαρίας να παραμένουν δραστήριοι και να έχουν ακόμα και φυσιολογική σεξουαλική ζωή! Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες από όλο τον πλανήτη αλλά και απλοί τουρίστες καταφθάνουν στην Ικαρία προκειμένου να μάθουν το μυστικό των αιωνόβιων κατοίκων του!

dddd
Το μυστικό δεν είναι άλλο από μια σωστή και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή και τον μεσημεριανό ύπνο που είναι σχεδόν υποχρεωτικός… στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου! Η διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας είναι πλούσια σε όσπρια και λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούν οι ίδιοι στο νησί χωρίς την χρήση χημικών και λιπασμάτων. Οι Ικαριώτες έχουν επίσης σχεδόν καθημερινά στο πιάτο τους μια βραστή πατάτα και κάθε πρωί θα πιούν ένα ποτήρι κατσικίσιο γάλα. Το κρέας βρίσκεται στο τραπέζι τους λίγες φορές τον μήνα (το πολύ 3 φορές τον μήνα), με το ψάρι να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διατροφή τους. Με τα γλυκά και την ζάχαρη δεν έχουν επίσης «καλές σχέσεις», και για γλυκό θα προτιμήσουν λίγο μέλι ή κανένα φρούτο εποχής.

bvv

 

Οι κάτοικοι της Ικαρίας προτιμούν το τσάι περισσότερο από τον καφέ, που περιέχει σαφώς περισσότερα αντιοξειδωτικά και δεν σου προκαλεί αυτά τα απότομα «ανεβάσματα» και την ένταση του καφέ, παρά σε κρατάνε σε μια ήπια επαγρύπνηση σωματικά αλλά κυρίως πνευματικά για όλη την ημέρα!

dddsqw

Δεν είναι όμως μόνο οι εξαιρετικές διατροφικές συνήθειες που χαρίζουν μακροζωία στου κατοίκους της Ικαρίας, αλλά και ψυχολογία και η στάση που έχουν απέναντι στη ζωή. Στην Ικαρία η λέξη στρες είναι κάτι άγνωστο με τους κατοίκους να έχουν μια θετική στάση απέναντι σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της οικογένειας και στις άριστες σχέσεις μεταξύ όλης της κοινωνίας της Ικαρίας, θεωρώντας ότι το στρες, το άγχος, η έχθρα, η ζήλεια και το μίσος τους παίρνουν δεκαετίες από την ζωή…

ikm

Και τώρα μερικές πρακτικές συμβουλές από έναν  κάτοικο της Ικαρίας..
• Μην τρώτε τηγανιτά φαγητά, αποκλείστε τα εντελώς από την διατροφή σας!
• Να κοιμόσαστε πάντα καλά, αν μπορείτε και το μεσημέρι ακόμα καλύτερα, και πάντα το παράθυρο έστω και λίγο ανοιχτό για να ανανεώνετε ο αέρας μέσα στο δωμάτιο σας.
• Αποφύγετε το κρέας, περιορίστε το σε λίγες φορές το μήνα.
• Να πίνετε ένα με δύο ποτηράκι κόκκινο κρασί με το φαγητό σας, και όχι αναψυκτικά.
• Το μέλι είναι το καλύτερο γλυκό!

Νικόλας Μπάλλος , newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress