Η σωστή επανάσταση εναντίον του κακού εαυτού μας είναι Θησαυρός

Έχουμε χορτάσει από επαναστάσεις. Όλη η ιστορία είναι γεμάτη από μικρές ή και μεγάλες επαναστάσεις, οι οποίες αποβλέπουν σε διάφορους στόχους θεμιτούς ή αθέμιτους…

Εξαρτάται από τα κίνητρα της και τους σκοπούς της η κάθε επανάσταση, κατά πόσο είναι ωφέλιμη ή καταστροφική. Υπάρχει όμως όπως το λέμε πολλές φορές μια επανάσταση η οποία είναι απόλυτα θετική και απόλυτα ωφέλιμη. Η επανάσταση κατά του κακού Εγώ μας, του ναρκισσισμού και των παθών μας. Όπως μας λένε και οι αρχαίοι σοφοί πρόγονοι μας, “Νίκη πρώτη και άριστη είναι η νίκη κατά του κακού εαυτού μας”.

Μόνο αυτός που μπορεί να νικάει και να κυβερνάει τον εαυτό του είναι άξιος να διευθύνει και να κυβερνάει όταν πρέπει, και τους άλλους, μας λένε πάλι οι αρχαίοι μας σοφοί πρόγονοι.

Αλλά για να γίνει η σωστή επανάσταση κατά του κακού Εαυτού μας, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσουμε πράγμα βέβαια δύσκολο.. “Είναι χαλεπό (δύσκολο) να γνωρίσεις τον εαυτό σου”  μας λέει ο Θαλής. Και ο Χίλων μας προτρέπει “ένδον σκάπτε”,  δηλαδή ερεύνα βαθιά τον εαυτό σου για να τον γνωρίσεις και να τον καλλιεργήσεις. Και ο Αισχύλος “πρόσεχε τον εαυτό σου”. Και ο θείος Παύλος μας λέει “Βλέπω μέσα μου άλλο νόμο αντίθετο με τον νόμο του νου μου και κάνω αυτό που δεν θέλω”.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο σκληρός είναι ο αγώνας κατά του κακού εαυτού μας. Γι’αυτό η επανάσταση κατά του κακού εαυτού μας είναι θεμελιώδης επανάσταση ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε διορθώσεις και επαναστάσεις και άλλων κακώς κειμένων… κοινωνίας κ.λ.π

Τιμόθεος Κιλίφης

 

 

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress