Η παγωμένη λίμνη με το τυρκουάζ χρώμα..

Η Βαϊκάλη  είναι λίμνη που βρίσκεται στη νότια Σιβηρία μεταξύ της Περιφέρειας Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και τη Μπουργιατία στα νοτιοανατολικά σημείο κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ. Είναι γνωστή σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας» (Wikipedia). H λίμνη της Βαικάλης παραμένει παγωμένη σχεδόν έξι μήνες τον χρόνο με τις πολικές θερμοκρασίες στην περιοχή να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όλο τον χρόνο, και με την θερμοκρασία στην περιοχή να αγγίζει συχνά ακόμα και τους μείον πενήντα βαθμούς Κελσίου! Ο πάγος που δημιουργείται πάνω από την λίμνη φτάνει σε πάχος μέχρι και τα δύο μέτρα με την παγωμένη λίμνη να μετατρέπεται σε έναν προσωρινό δρόμο όπου ακόμα και μεγάλα φορτηγά διασχίζουν την παγωμένη λίμνη εξοικονομώντας χρόνο αλλά και καύσιμα, καθώς τους υπόλοιπους μήνες πρέπει να κάνουν έναν ολόκληρο κύκλο δεκάδων χιλιομέτρων.

baikal-2

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της παγωμένης λίμνης είναι οι “κρυστάλλινοι” παγωμένοι λοφίσκοι με το εντυπωσιακό τους τυρκουάζ χρώμα που ξεπροβάλλουν σε αρκετά σημεία της λίμνης, με το σκηνικό να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας.. Οι πανέμορφοι κρυστάλλινοι λοφίσκοι μπορεί σε ορισμένα σημεία να φτάνουν μέχρι και τα 12 μέτρα σε ύψος που όταν πέφτει το φως του ήλιου πάνω τους φέγγουν σαν φάροι και φαίνονται από χιλιόμετρα μακρυά! Η λίμνη Βαικάλη είναι η μεγαλύτερη λίμνη με φρέσκο νερό του πλανήτη και θεωρείται μια από τις αρχαιότερες λίμνες καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς δημιουργήθηκε πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια!

Φωτογραφίες: Alexey Trofimov , Alex Chedan

baikal-3 baikal-5 baikal-7 baikal-9 baikal-11 baikal-12o baikal-56 baikal-112 baikal-124 baikal-231 baikal-1256 baikal-12234

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress