Η κοιλάδα του αλατιού!

H κοιλάδα Salado λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Ανάνα στην Ισπανία αποτελείται κυρίως από αλάτι με την αρχιτεκτονική της περιοχής να έχει εναρμονιστεί πλήρως με το αλμυρό περιβάλλον που την περιβάλλει. Η ιστορία της αλμυρής κοιλάδα Salado ξεκινάει πριν από 6,000 χρόνια όταν η εξόρυξη του αλατιού γινόταν με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον σημερινό. Τότε το αλμυρό νερό συγκεντρωνόταν σε μεγάλα κεραμικά δοχεία και τοποθετούνταν πάνω στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να παραμείνει το αλάτι, μια απλή και έξυπνη διαδικασία που ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται σε μέρη της Αφρικής!

salt-2 salt-3 salt-4

Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, άλλαξε και η διαδικασία εξόρυξης αλατιού που έγινε ακόμα πιο εύκολη με την κατασκευή ενός ειδικού σκεύους που μοιάζει σαν τηγάνι που ολοκλήρωνε την διαδικασία της εξόρυξης του αλατιού σε λιγότερο χρόνο από τα κεραμικά δοχεία. Στην κοιλάδα Salado βρίσκονται μέχρι και σήμερα περισσότερα από 2,000 τέτοια σκεύη που χρησιμοποιούνται ακόμα και στις μέρες μας.  Το αλάτι στην περιοχή χρονολογείται πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια όταν στην περιοχή υπήρχε ένας ωκεανός που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, με το πέρασμα των αιώνων η θάλασσα αποτραβήχτηκε αλλά έμειναν οι τεράστιες ποσότητες αλατιού στην περιοχή, με τους κατοίκους των γύρω περιοχών να ξεκινάνε από τα αρχαία χρόνια να εκμεταλλεύονται την περιοχή εξορύσσοντας αλάτι από την κοιλάδα.

salt-5 salt-6 salt-7 salt-8

Η εποχή της παραγωγής του αλατιού εξαρτάται κάθε χρόνο από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, και συνήθως η εξόρυξη ξεκινάει το καλοκαίρι και τελειώνει το φθινόπωρο. Τον υπόλοιπο χρόνο οι εργαζόμενοι στα αρχαία αυτά ορυχεία αλατιού πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης της κοιλάδας για τον επόμενο χρόνο!

salt-9 salt-10 salt-11 salt-12 salt-13

 

Πηγές φώτο: 12

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress