Μια ξεχωριστή καλύβα στην Ανταρκτική!

Ο Ρόμπερτ Σκοτ υπήρξε αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, που έγινε γνωστός μετά τις δύο πετυχημένες αποστολές του για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής. Η πρώτη του αποστολή έγινε το 1901 μέχρι το 1904 όπου ανακάλυψε τα πρώτα εδάφη της Ανταρκτικής και στην δεύτερη του αποστολή που ξεκίνησε το 1910 και είχε διάρκεια 3 χρόνια, ο Βρετανός αξιωματικός ανακάλυψε τον Νότιο Πόλο. Όταν έφτασαν στον Νότιο Πόλο, προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ένας άλλος εξερευνητής τους είχε προλάβει!, με τον Νορβηγό Ρόαλντ Αμούσδεν να έχει πατήσει αυτός πρώτος το πόδι του στον Νότιο Πόλο!

44421 ασ;

Ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο πλοίο κατά την διάρκεια της επιστροφής από τον Νότιο Πόλο προς τη Βρετανία μετά από πολλές μέρες που το πλήρωμα είχε ξεμείνει από τρόφιμα και νερό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που καθυστερούσε σημαντικά την επιστροφή τους.

332 2234

Στο νησί Ross της Ανταρκτικής, βρίσκεται η περίφημη καλύβα,  όπου εξυπηρετούσε ως η βάση της αποστολής κατά την διάρκεια της παραμονής του στα αφιλόξενα εδάφη της περιοχής, με θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασίες μόνιμα κάτω από μείον 10 βαθμούς Κελσίου! Η καλύβα κατοικήθηκε τελευταία φορά το 1917 και από τότε παραμένει μια τουριστική ατραξιόν για τους λιγοστούς τολμηρούς επισκέπτες του Νότιου Πόλου. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών πολλά από τα τρόφιμα βρίσκονται ακόμα μέσα στην καλύβα, παγωμένα, με τις κλειστές κονσέρβες να βρίσκονται ακόμα πάνω στην τραπεζαρία της καλύβας!

33211

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές εργασίες προκειμένου να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η καλύβα του Άγγλου αξιωματικού, με τη καλύβα να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τα κτίρια Παγκόσμιας Κληρονομιάς!

ςςδ ψψδ

Ολόκληρη η καλύβα κατασκευάστηκε στην Αγγλία και μεταφέρθηκε με πλοίο στο μικρό νησί όπου συναρμολογήθηκε μαζί με την οροφή στο συγκεκριμένο σημείο, και έχει μήκος 16 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα, και για την εποχή της υπήρξε άριστα μονωμένη με δύο στρώματα ελαστικών φύλλων που κρατούσαν αποτελεσματικά το κρύο και την υγρασία έξω από την καλύβα, με τα ημερολόγια της αποστολής να αναφέρουν την ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατούσε!

Newmail.gr με πληροφορίες από Wikipedia

Φώτο: Flickr

 

222111 3331111 33222111 ατλ

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress