Η δύναμη του Όχι!

Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν συνέχεια να ευχαριστούν τους άλλους και δεν μπορούν με τίποτα να αρνηθούν οτιδήποτε, με αποτέλεσμα λίγα δευτερόλεπτα μετά το πολυπόθητο “ναι” να νιώθουν ότι συμφώνησαν και έκαναν κάτι μόνο για να ευχαριστήσουν αυτόν που τους το ζήτησε; Είσαστε από αυτούς που το κάθε όχι σας, αυτόματα μεταφράζεται σε τύψεις και ενοχές; Σας έχουμε καλά νέα, μπορείτε να λέτε όχι και να το λέτε δυνατά ώστε να το καταλάβουν καλά όλοι όσοι πιεστικά έχουν μάθει από εσάς να παίρνουν πάντα ένα “ναι”!

Πρώτα ας δούμε τι κάνετε στο εαυτό σας, όταν λέτε συνέχεια ναι:

Όταν λέτε ναι σε κάτι που δεν σας αρέσει, λέτε όχι σε όσα πράγματα σας αρέσουν πραγματικά

Όταν λέτε ναι σε μια δουλειά που δεν θα κάνατε ποτέ, λέτε όχι στα όνειρα σας

Όταν λέτε ναι σε μια σχέση που έχετε αμφιβολίες, λέτε όχι σε μια γεμάτη και υγιή σχέση

και η λίστα συνεχίζεται, λέγοντας συνεχώς ναι στους άλλους είναι σαν να λέτε το μεγαλύτερο όχι στον εαυτό σας! Μήπως να αλλάζαμε λίγο τους ρόλους και να κάναμε το ακριβώς αντίθετο, να λέμε δηλαδή περισσότερο όχι στους άλλους και περισσότερο ναι στον εαυτό μας. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να ξεκινήσετε να λέτε όχι σε ότι και σε όσους πραγματικά σας καταπιέζουν, και πιστέψτε με από τα πρώτα δειλά σας “όχι” θα νιώσετε αμέσως πολύ καλύτερα!

no34

Από μια επαγγελματική πρόταση μέχρι στην επιλογή των φίλων και των συντρόφων μας, πρέπει να μάθετε  να λέτε όχι, για να κρατήσετε  κοντά σας αυτούς που πραγματικά νοιάζονται για εσάς και όχι για αυτούς που ψάχνουν να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που τους κάνουν πάντα όλα τα χατίρια…

Στην αρχή όταν ξεκινήσετε να λέτε τα πρώτα όχι να περιμένετε μεγάλη αντίδραση από τους ανθρώπους που πραγματικά δεν σας αγαπάνε, γιατί είναι αυτοί που σας θεωρούσαν μια ζωή “υποτακτικούς” τους. Σίγουρα θα ακούσετε οι ίδιοι να σας λένε, πως αλλάξατε, είσαστε διαφορετικοί, τι έχετε πάθει και συμπεριφέρεστε έτσι, και όλα αυτά για να σας δημιουργήσουν τύψεις επειδή απλά εσείς αποφασίσατε να κοιτάξετε τον εαυτό σας… Κοινώς μη μασάτε, όταν ακούτε τέτοια σημαίνει ότι είστε στον σωστό δρόμο και αυτοί που σας τα λένε αυτά απλά χάνουν τη Γη κάτω από τα πόδια τους που χάνουν τους πιο πιστούς υπηρέτες τους..

Όταν λέτε όχι να δηλώνετε ξεκάθαρα για ποιο λόγο το κάνετε, περνώντας ξεκάθαρα στους άλλους τους λόγους της άρνησης σας. Με τον καιρό θα κερδίσετε το σεβασμό τους να είστε σίγουροι, και αν πάλι δεν μπορούν να αποδεχτούν τον “καινούργιο” σας εαυτό τότε καλύτερα να προχωρήσετε… ίσως τελικά αυτοί οι άνθρωποι δεν ταίριαζαν με τον αληθινό σας εαυτό..  Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε να λέτε και όχι ακόμα και σε μικρά, αθώα πραγματάκια αν δεν θέλετε πραγματικά να τα κάνετε, γιατί λέγοντας ναι ακόμα και στα πιο μικρά θέματα καταπιέζετε τον εαυτό σας και όλα αυτά τα μικρά ναι μαζεύονται και γίνονται μια τεράστια και ανυπόφορη καταπίεση. Όχι ακόμα και στα πιο μικρά, ακόμα και αν σας λένε “έλα μωρέ πως κάνεις έτσι για αυτό..” Να απαντάτε “ναι ακόμα και για αυτό, κάνω έτσι!”

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, στην διαδικασία να λέτε όχι οι περισσότεροι θα σας κάνουν να νιώσετε τύψεις και ενοχές που τολμήσατε να πείτε αυτό το “ανεκδιήγητο” όχι, κάνοντας σας να αισθάνεστε ότι είστε το χειρότερο άτομο του κόσμου που σκεφτήκατε να αρνηθείτε κάτι. Είναι κλασική αντίδραση ανθρώπων που δεν τους καίγεται καρφάκι για το πως νιώθετε παρά μόνο κοιτάνε την πάρτη τους. Θέλετε τέτοιους ανθρώπους κοντά σας είναι το μεγάλο ερώτημα.. Αν δεν θέλετε ξέρετε πολύ καλά τι μπορείτε να κάνετε και να τελειώνετε οριστικά με αυτό το θέμα..

 

Ωρίωνας 

orionpeak@gmail.com

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress