Η αρχαία πόλη με τις σπηλιές στην Ιταλία

Στην νότια Ιταλία βρίσκεται η πόλη Matera, γνωστή παγκοσμίως και για τα σπηλιές της που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν τις  κατοικίες για αρκετούς από τους κατοίκους της. Οι σπηλιές αυτές λέγονται “sassi” και βρίσκονται στην πλαγιά ενός βουνού της περιοχής και χρονολογούνται από την Παλαιολιθική εποχή, περίπου πριν από 9.000 χρόνια!

cave1 cave2

Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης εκμεταλλεύτηκαν τις ήδη υπάρχουσες σπηλιές που υπήρχαν στο βουνό και με τον καιρό έσκαψαν καινούργιες, κατασκευάζοντας επίσης και στενά δρομάκια για να επικοινωνούν οι σπηλιές μεταξύ τους. Μέσα σε λίγα χρόνια η πλαγιά είχε μετατραπεί σε μια μικρή πόλη με τις σπηλιές να έχουν χτιστεί σε κάθε σημείο του βουνού και με τον πληθυσμό να φτάνει μερικές χιλιάδες κατοίκους!

 

cave3 cave4

Στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή ήταν από τις πιο φτωχές της Ιταλίας καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, και οι κάτοικοι αναγκάζονταν να ταξιδέψουν με τα πόδια δεκάδες χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση για να προμηθευτούν βασικά είδη ανάγκης.

 

cave5 cave6

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιταλική κυβέρνηση θέλησε να μετακινήσει τον πληθυσμό της αρχαίας αυτής πόλης σε μια κοντινή πόλη με κανονικά σπίτια και όλες τις παροχές, αλλά οι κάτοικοι αγαπούσαν τόσο πολύ το ιδιαίτερο αυτό μέρος που αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε με την βία να βγάλει όλους του κατοίκους από τις σπηλιές τους.. και να τους μετακινήσει στην σημερινή πόλη Matera που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού.

cave7 cave8

Το 1993, η Unesco, χαρακτήρισε την αρχαία αυτή πόλη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες και τονώνοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

 

cave9 cave11

 

 

 

Πηγή φώτο

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress