«Η αδιαφορία σκοτώνει την άγρια ζωή στο Πάρκο Τρίτση»

Μετά από πλήθος καταγγελιών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησε αυτοψία στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης» και διαπίστωσε την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «η θλιβερή και άκρως ανησυχητική κατάσταση αφορά τη σχεδόν ολική καταστροφή και αποξήρανση των λιμνών και του καναλιού του Πάρκου, η οποία έχει, ήδη, οδηγήσει σε πλήθος νεκρών ζώων. Η χωρίς προηγούμενο εγκατάλειψη και αδιαφορία της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων έχουν φτάσει σε σημείο, όχι μόνο να αναιρούν τον χαρακτήρα και τον σκοπό δημιουργίας του Πάρκου, έναν από τους μεγαλύτερους αδόμητους δημόσιους χώρους του λεκανοπεδίου, αλλά να οδηγούν και στην ολική καταστροφή του».

Όσον αφορά τις ευθύνες για την εικόνα παρακμής που παρατηρείται εντός των 1.200 στρεμμάτων του πάρκου, η Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει ότι «αφενός ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το Πάρκο, ολιγωρεί συστηματικά, μην έχοντας πραγματοποιήσει στο ελάχιστο τις απαραίτητες ενέργειες για τη φροντίδα του Πάρκου, την οποία έχει αναλάβει και χωρίς να ενημερώσει ουσιαστικά κανέναν για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο αυτή τη στιγμή. Αφετέρου, πρωτοφανής είναι και η ολιγωρία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο παρότι έχει εκχωρήσει στον ΑΣΔΑ την ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου, δεν έχει δώσει στον φορέα την παραμικρή χρηματοδότηση».

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Ορνιθολογικής, Γιώργος Σγούρος, «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι η πολιτεία αδιαφορεί για την εξελισσόμενη καταστροφή του Πάρκου και πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Γιάννης Τσιρώνης, μεταθέτει εδώ και δύο χρόνια τη διαχείριση του Πάρκου στο μέλλον και σε νέους φορείς, που αναπόφευκτα θα χρειαστούν χρόνο να λειτουργήσουν. Δεν μπορεί να γίνει, επίσης, κατανοητό ούτε το γεγονός ότι η συντελούμενη, ίσως μη αναστρέψιμη, καταστροφή δεν συγκινεί και δεν κινητοποιεί το ΥΠΕΝ και τον ΑΣΔΑ, προκειμένου να βρεθεί, τουλάχιστον τώρα, μία άμεση, τεχνικά εφικτή λύση για να αποφευχθεί η ολική καταστροφή των λιμνών και της άγριας ζωής του Πάρκου».

Σε επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι αρμοδιότητες για τη διατήρηση και αξιοποίηση του Πάρκου αναμένεται να ανατεθούν στην Περιφέρεια Αττικής με ευθύνη του νέου «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων “Αντώνη Τρίτση”».

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί στο Πάρκο, από το 2005, αποτελεί, ίσως, τον βασικότερο φορέα που εκπληρώνει έναν από τους βασικούς σκοπούς του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης», αυτό της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα.

AΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress