Η αγάπη κάνει καλό στην υγεία

Το να αγαπάμε, σαφέστατα, μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Γνωρίζετε όμως ότι το να αγαπάμε κάνει καλό και στην υγεία μας; Διαβάστε 7 λόγους που η αγάπη κάνει καλό στην υγεία, σύμφωνα με το brightside.me:

  1. Είναι φυσικό καταπραϋντικό για τους πόνους: Η οξυτοκίνη που ελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς 10 – 20 δευτερολέπτων, απαλλάσσει από τους πόνους, ιδίως από τις κεφαλαλγίες. Επιπλέον, εάν κοιτάξουμε τη φωτογραφία ενός αγαπημένου μας προσώπου, το μυαλό συνδυάζει τη φωτογραφία με τις όμορφες καταστάσεις που έχουμε ζήσει με αυτό το πρόσωπο και καταπραΰνει τον πόνο έως και 40% (ή έως και 15% για πιο σοβαρούς πόνους).
  2.  Κάνει καλό στην καρδιά: Οι πράξεις αγάπης μπορούν να “ρίξουν” τους παλμούς της καρδιάς έως και στο μισό. Αυτό είναι αποτελεσματικότερο στις στρεσσογόνες καταστάσεις, όπου οι παλμοί της καρδιάς είναι περισσότεροι. Παράλληλα, η οξυτοκίνη (η ορμόνη που παράγεται με τις πράξεις αγάπης) έχει την ικανότητα να εξαφανίζει το άγχος, να χαμηλώνει την πίεση, να τονώνει την αυτοπεποίθηση και να προλαμβάνει τη κατάθλιψη.
  3. Βοηθάει στην καταπολέμηση ασθενειών: Οι πράξεις αγάπης, για παράδειγμα, το κράτημα του χεριού ή μια αγκαλιά, παράγουν ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι άνθρωποι που νιώθουν την αγάπη έχουν καλύτερη ανταπόκριση σε οποιαδήποτε θεραπεία.
  4. Καταπολεμά την αϋπνία: Η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες που ελευθερώνονται όταν αγαπάμε, αναστέλλουν την παραγωγή της κορτισόλης, ορμόνης υπεύθυνης για το άγχος, επομένως βοηθούν στο να κοιμόμαστε καλύτερα και ευκολότερα.
  5. Μειώνει τον κίνδυνο εξαρτήσεων: Το όπιο, η κοκαΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνα, καθώς επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης του οργανισμού. Το αίσθημα της αγάπης κάνει ακριβώς το ίδιο, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την οποιαδήποτε εξάρτηση.
  6. Κάνει τη ζωή καλύτερη: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνια σχέση νιώθουν πιο υγιής και έχουν καλύτερο τρόπο ζωής, όπως το να προσέχουν τη διατροφή τους, να ξεκουράζονται περισσότερο, να γυμνάζονται περισσότερο κ.λπ.
  7. Είναι θεραπευτική: Οι άνθρωποι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη για διάφορους λόγους. Ο βασικότερος είναι διότι θέλουν κάποιον να τους ακούει και να τους κατανοεί. Έχει αποδειχθεί ότι το να μιλάμε σε έναν άνθρωπο που αγαπάμε,  βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, της φοβίας, της κατάθλιψης και πολλών άλλων ψυχολογικών ασθενειών.

Newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress