Η έρημος του Σινά!

Η έρημος από το Κάιρο προς το όρος του Σινά είναι το ίδιο εκστασιακή όπως και η έρημος του Ιορδάνη προς το Σινά. Βουβαμάρα που φωνάζει για άλλους κόσμους! Οι κόκκινοι γρανιτένιοι βράχοι που απλώνονται όσο παίρνει το μάτι σου σε παντοειδής σχηματισμούς, νομίζεις πως θα σου μιλήσουν. Αν τα χτίσματα σημειώνουν εποχές, τα βράχια σίγουρα μιλούν για τους απανωτούς αιώνες!

σιναα

Υπάρχουν τόποι, οι οποίοι έχουν τόσο βάθος που τους μετράς με την ασύνορη φαντασία σου. Η έρημος του Σινά είναι μια περίεργη έρημος. Μέσα από τη γυμνότητα της, ακτινοβολεί γυμνή την αλήθεια για το ον και την ύπαρξη. Ανάμεσα της, αναμετριέσαι με τα βάθη του νοήματος της ζωής και βλέπεις – αν το βλέπεις και όσο το βλέπεις – πόσο γυμνός είσαι!

σιν431

Ίσως τα νιώθεις όλα αυτά σ’ αυτή την έρημο γιατί αισθάνεσαι και την ιδιαίτερη ιστορία της, που είχε σε αυτή ο “περιούσιος λαός του Θεού”. Ίσως γιατί στην έρημο αυτή, βρέθηκε το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου. Ίσως γιατί την έρημο αυτή καλλιέργησαν μεγάλες ασκητικές μορφές.

σιναα11

Και ενώ μπορεί να νιώθεις όλα αυτά, σε κάποια στιγμή μπορεί να διακοπούν. Στο βάθος βλέπεις να ξεφυτρώνει μια όαση με λίγα δεντράκια και ακόμα πιο λίγο νερό. Και γύρω από αυτή, σκηνές Βεδουίνων. Γραφικοί μέσα στις ομοιόμορφες κελεμπίες τους. Οι απόγονοι αυτοί των αραβικών φυλών κινούνται γραφικά στην απέραντη έρημο της Πετραίας Αραβίας, των άγονων πεδιάδων και βράχων του Σινά συνέχεια. Μοιάζουν σαν τα σπάνια πλοία που τυχαίνει να διαπλέουν τους ωκεανούς μόνα τους.. Όταν μας βλέπουν από μακριά μας χαιρετάνε ή μας πλησιάζουν για να μας ζητήσουν κάτι. Ωστόσο είναι ευτυχισμένοι. Το δείχνουν με τα αθώα τους μάτια και το πλατύ τους χαμόγελο. Αρκεί να έχουν μια φούχτα ρύζι και λίγο ψωμί.. Τι άλλο να επιθυμήσουν;

δες

Η ευτυχία στη λιτότητα! Κορεσμός με το τίποτα! Επιθυμίες ελάχιστες. Ζουν με την καρδιά που συνήθως την προτιμούν από το μυαλό τους! Και όταν σε μια συνάντηση ένας τριαντάρης περίπου Βεδουίνος γραφικός και πανέξυπνος με ρώτησε:

Εσείς γιατί μαζεύετε λεφτά; Τι θα τα κάνετε αφού και εσείς σε λίγο θα πεθάνετε;  Έμεινα εμβρόντητος!  Μ’ έκανε να σκεφτώ ακόμα μια φορά πως η ευτυχία θέλει μόνο τα απαραίτητα, λίγο μυαλό και πολλή μεγάλη καρδιά! Όταν συμβαίνει το αντίθετο, τότε έχεις μέσα σου την ερημιά. Αυτό το είχαν νιώσει πολύ καλά οι μεγάλες μορφές του ασκητισμού. Γι΄ αυτό o Μέγας Αντώνιος, ο Ιωάννης της Κλίμακος, ο Μακάριος ο Αιγύπτιος, και τόσες άλλες ασκητικές μορφές που σαν άλλος Νείλος ο καθένας πότισαν πνευματικά την έρημο της Αιγύπτου, της Πετραίας Αραβίας, του Ιορδάνη αλλά και του κόσμου ολόκληρου!

σινααα11132

Φαίνεται πως ο χώρος της ερήμου, τράβαγε πάντα τα μεγάλα πνεύματα, πριν από τον Χριστό και μετά από αυτόν, για να ακτινοβολούν ως φάροι σε όλο τον κόσμο! Στη χερσόνησο του Σινά, το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο υπήρξε το Φαράν. Εκεί έζησαν και από εκεί πέρασαν σημαντικές πνευματικές μορφές. Σήμερα είναι μόνο ένα μετόχι της Μονής του Σινά.

Στην έρημο φύση και άνθρωποι συναγωνίζονται ποιος θα δώσει το αιώνιο μήνυμα πως, ότι είναι υψηλό και αληθινό δεν πεθαίνει ποτέ! Έστω και μέσα στα βράχια..

Τιμόθεος Κιλίφης

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress