Ελληνικά ΜΜΕ: Η επόμενη ημέρα

66 ώρες, 246 εκατομμύρια ευρώ, 4 τηλεοπτικές άδειες. Και μετά, τι;

Ο εξορθολογισμός των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, ή αλλιώς το “θρίλερ” των τηλεοπτικών αδειών, έφτασε στο τέλος του, με τα αποτελέσματά του να είναι τόσο αμφιλεγόμενα, όσο ήταν και η ίδια η διαδικασία της αδειοδότησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το άρθρο 1 του πολυτάραχου – αν μη τι άλλο – νόμου 4339/2015, το ορίζει ξεκάθαρα: “Η αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης γίνεται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται μέσω δημοπρασίας.” Όλα καλά έως εδώ. Η δεύτερη φορά αριστερά του κ. Τσίπρα, βάζει τέλος στην 27ετή ανομία των ελληνικών ΜΜΕ, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη δηλώσει πως το “απροσδόκητο” ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Και εδώ εγείρονται τρεις εύλογες απορίες: Θα ληφθούν ποτέ τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες; Τι θα γίνει με το “μαύρο” που θα πέσει στα υπόλοιπα κανάλια; Και πόσο δημοκρατική θα είναι η “νέα εποχή” της ιδιωτικής τηλεόρασης;

Σκοπός της κυβέρνησης είναι τα 2/3 των 246 εκατομμυρίων ευρώ να μπουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με το υπόλοιπο 1/3 να αποπληρωθεί περί τα τέλη του 2017, σε μια ελληνική αγορά που βρίσκεται σε ύφεση, σε έναν κλάδο που βασικό του έσοδο είναι οι διαφημίσεις και σε μια “βιομηχανία που είναι βυθισμένη στην κακοδιαχείρηση και τη διαφθορά”, όπως χαρακτηριστικά ανaφέρει το Reuters. Επισφαλής επιχειρηματική ιδέα; Ο χρόνος θα δείξει.

Από την άλλη, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη, έδωσε τελεσίγραφο (ή πολιτικά ορθότερο: “περίοδο προσαρμογής”) στα κανάλια που δεν πήραν την πολυπόθητη άδεια, να σταματήσουν να εκπέμπουν μέσα σε 90 ημέρες. Επεξηγηματικά, λοιπόν, πάνω από 1.500 εργαζόμενοι, κάθε κατηγορίας, έχουν 88 ημέρες να βρουν δουλειά. Πάνω από 1.500 ελληνικές οικογένειες βαδίζουν στο κατώφλι της ανεργίας, με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, κ. Νικολόπουλο, να αμφιβάλλει για τους όρους της “διάσωσης” κάποιων θέσεων εργασίας και να ετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Εσφαλμένη πολιτική εξέλιξη; Ο χρόνος θα δείξει.

Η “νέα εποχή” της ιδιωτικής τηλεόρασης διαφαίνεται “αντικειμενική και πλουραλιστική” κατά τον κ. Παππά, ο οποίος φαίνεται να αγνοεί την αρχή της πολυμέρειας των ΜΜΕ. Η αρχή της πολυμέρειας προϋποθέτει την ύπαρξη πλήθους καναλιών, τα οποία προσφέρουν ποικιλία επιλογής περιεχομένου και πληροφοριών, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαφορετικών κατηγοριών του κοινού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δραστήριου, ενημερωμένου και με “φωνή” κοινού. Υπάρχει, επίσης, και η πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας ρίχνει “μαύρο” στα κανάλια που δεν επικροτούν την κυβερνητική του πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Mega Channel, το οποίο δεν μπήκε καν στη διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Ας μην είμαστε όμως απόλυτοι, ας δούμε απλώς τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, κ. Μπέρκαου, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: “Από την πλευρά μου […] θα προτιμούσαμε να έχουμε επιθετικά αντιτιθέμενα, ασεβή και μερικές φορές εντελώς παρενοχλητικά μέσα ενημέρωσης, […] παρά να έχουμε μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν υπό τον περιοριστικό μανδύα του κυβερνητικού ελέγχου”. Τρομακτική κοινωνική διαφοροποίηση; Ο χρόνος θα δείξει.

Το φλέγον θέμα, επομένως, αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο ο εξορθολογισμός του ελληνικού τηλεοπτικού τοπίου, όσο τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτόν. Και η επόμενη ημέρα, δυστυχώς, διαφαίνεται δυσοίωνη.
Νικηφόρου Μαρία – Ελένη

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress