Δύο νέα μουσεία για τη βιομηχανική κληρονομιά

Δύο νέα μουσεία θα ανοίξουν φέτος στην Ελλάδα και μάλιστα στην περιφέρεια, αναδεικνύοντας τη βιομηχανική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα της χώρας. Τα μουσεία φέρουν την σφραγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και έρχονται να προστεθούν στα επτά που ήδη λειτουργούν στη Λέσβο, στη Στυμφαλία, στην Τήνο, στον Βόλο, στη Δημητσάνα, στη Σπάρτη και στο Σουφλί.

Με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που φέτος διοργανώθηκε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, όπου βρίσκεται το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, μιλήσαμε με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Μουσείων του ΠΙΟΠ, Έλια Βλάχου, για τη σημασία της διάσωσης και της ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας.

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Έλια Βλάχου ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο νέων μουσείων εντός του 2016 υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς: Πρόκειται για το Μουσείο Μαστίχας Χίου που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας που θα εγκαινιαστεί στα Γιάννενα, το φθινόπωρο.

Στην ερώτηση πώς χρησιμοποιείται η διεθνής εμπειρία για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς από το ΠΙΟΠ, η Έλια Βλάχου απάντησε ότι «το ενδιαφέρον στον τομέα της βιομηχανικής κληρονομιάς είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται νοσταλγικά, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια γνώση για τις παραγωγικές διαδικασίες που έδωσαν ζωή στην τοπική οικονομία, στην κοινωνία και στην πολιτισμική ταυτότητα και επομένως μπορεί να μας εμπνεύσει για το μέλλον σε μια καινοτόμα και βιώσιμη προσέγγιση. Αυτή είναι και η προσέγγιση του ΠΙΟΠ και αυτή θέλουμε να περάσουμε μέσα από τα μουσεία μας».

 

ΑΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress