Γιατί η καμηλοπάρδαλη έχει μακρύ λαιμό;

Απάντηση στο ερώτημα πώς η καμηλοπάρδαλη απέκτησε τον χαρακτηριστικό μακρύ λαιμό που την κάνει να ξεχωρίζει στο ζωικό βασίλειο έδωσαν βιολόγοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και χώρες της Αφρικής.

Η καμηλοπάρδαλη φτάνει σε ύψος τα έξι μέτρα εκ των οποίων τα δύο είναι λαιμός.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος (DNA) της καμηλοπάρδαλης έφερε στο φως μεταλλάξεις που δημιούργησαν τον χαρακτηριστικό λαιμό.

—Η έρευνα

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κένυα και την Τανζανία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάγκλας Κάβενερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια «διάβασαν» επίσης το γονιδίωμα του στενότερου συγγενούς της καμηλοπάρδαλης, του οκάπι, το οποίο μοιάζει με σαν καμηλοπάρδαλη με κοντό λαιμό και καπούλια ζέβρας.

 

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι η καμηλοπάρδαλη και το οκάπι διαχωρίστηκαν εξελικτικά πριν από περίπου 11,5 εκατομμύρια χρόνια. Εκτός από το οκάπι, οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA της καμηλοπάρδαλης με το DNA 40 ακόμα θηλαστικών (ανθρώπου, προβάτων, αγελάδων, καμηλών, ποντικιών κ.ά.).

Ανακάλυψαν έτσι περίπου 70 γονίδια, κοινά ακόμα και στους ανθρώπους, που εμφανίζουν μεταλλάξεις μοναδικές στο γονιδίωμα της καμηλοπάρδαλης. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις της «χάρισαν» το επιβλητικό ύψος της.

Μάλιστα εντόπισαν το μεταλλαγμένο στην καμηλοπάρδαλη γονίδιο FGFRL1 που ρυθμίζει την ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος, ως υπεύθυνο για τις μεταλλάξεις στο λαιμό. Στη συνέχεια θα το εισάγουν σε ποντίκια-πειραματόζωα για να δουν εάν θα αναπτύξουν μακριούς λαιμούς.

—Ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης

Ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης αποτελείται από επτά σπονδύλους, όσους και ο ανθρώπινος, μόνο που στην περίπτωσή της τα οστά είναι μακρύτερα.

Παρά το ύψος τους, οι καμηλοπαρδάλεις μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι ζώα που ανέκαθεν αποτελούσαν αίνιγμα για τους βιολόγους, μεταξύ άλλων και για τον Κάρολο Δαρβίνο.

Κατά την τελευταία δεκαπενταετία ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 40%. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι θανατώνονται για το κρέας τους από τους λαθροκυνηγούς που εξολοθρεύουν ρινόκερους. Με τους ρυθμούς εξαφάνισής τους, αναμένεται ότι ο συνολικός αριθμός τους στον πλανήτη θα πέσει κάτω από τις 10.000 έως το τέλος του αιώνα μας.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications».

econews.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress