Βραβείο Natura 2000 για την προστασία της νανόχηνας στην Ελλάδα

Το διασυνοριακό Πρόγραμμα LIFE+ Φύση για την προστασία της Νανόχηνας αναδείχτηκε νικητής των φετινών βραβείων Natura 2000 στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση».

Το βραβείο παρέλαβαν με μεγάλη χαρά εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Συντονιστής του Προγράμματος, από τον κ. Karmenu Vella, αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία και τον κ. Roby Biwer εισηγητή της Επιτροπής Περιφερειών και μέλος της κριτικής επιτροπής, στην εκδήλωση απονομής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαΐου 2016. Η βράβευση αυτή αποτελείαναγνώριση των πολυετών διασυνοριακών δράσεων που υλοποιούνται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και πέραν αυτών για τη διάσωση της παγκοσμίως απειλούμενης Νανόχηνας.

Αυτό που κάνει το Πρόγραμμα LIFE+ για την διαφύλαξη της Νανόχηνας ξεχωριστό, είναι ότι έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός εκτενούς και πολυεπίπεδου δικτύου συνεργασίας, καθοριζόμενο από τις μεταναστευτικές διαδρομές του είδους, το οποίο ανέπτυξε και διευκόλυνε τη συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Με δράσεις που υλοποιούνται σε επτά περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως το Δέλτα του Έβρου και η λίμνη Κερκίνη, το δίκτυο καλύπτει όχι μόνο όλη τη μεταναστευτική διαδρομή του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας, από τον Αρκτικό Κύκλο ως της Μεσόγειο, αλλά και εκτείνεται πέραν των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνοντας διάφορες κοινωνικές ομάδες: από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, έως εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων και από δασικούς υπαλλήλους έως ορνιθολόγους και ειδικούς επιστήμονες, αριθμώντας περισσότερα από 1.500 άτομα.

Ως αποτέλεσμα της εκτενούς δικτύωσης και των πολυετών, εντατικών δράσεων, ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο. Τουλάχιστον 144 Νανόχηνες, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τα 50-70 πουλιά που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια, ταξίδεψαν φέτος από τη Β. Νορβηγία για τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου πέρασαν τον χειμώνα.

«Η βράβευση αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή και χαρά. Το βραβείο αποτελεί επίτευγμα της εντατικής και αφοσιωμένης εργασίας περισσότερων από1.500 ανθρώπων που απαρτίζουν το διεθνές δίκτυο για την προστασία της Νανόχηνας, αλλά και επίτευγμα του ίδιου του δικτύου Natura 2000. Η Νανόχηνα μας έφερε κοντά προς όφελος των μεταναστευτικών πουλιών αλλά και δικό μας, συμβάλλοντας σε μια ενεργή κοινωνία για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς», εκφράζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.

«Το Πρόγραμμα LIFE+ για τη Νανόχηνα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι συντονισμένες, διασυνοριακές δράσεις διατήρησης κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής ενός είδους μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά: όχι μόνο για το ίδιο το είδος-στόχος, αλλά και φέρνοντας κοντά ανθρώπους προς όφελος των βιοτόπων και άλλων ειδών πουλιών», δηλώνει ο Jacques Trouvilliez, Γενικός Γραμματέας της Συμφωνίας για τη διατήρηση των Αφρo-Ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA).

econews.gr

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress