Βρέθηκε ο δίδυμος πλανήτης της Γης;

Πολύ κοντά στην μεγάλη ερώτηση της ανθρωπότητας βρίσκονται πλέον οι επιστήμονες από το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο στην Χιλή, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός εξωπλανήτη του Proxima Β, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη!

π1

Ο Proxima Β βρίσκεται στον αστερισμό Άλφα του Κενταύρου, και απέχει 4,2 έτη φωτός από τη Γη, και βρίσκεται στην “κατοικήσιμη ζώνη” των πλανητών που σημαίνει ότι πιθανότατα στην επιφάνεια του υπάρχει νερό σε υγρή μορφή που είναι και από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ύπαρξη ζωής σε έναν πλανήτη. Ο Proxima Β είναι μόνιμα “κλειδωμένος” με το μητρικό του άστρο που σημαίνει ότι μόνο η μια πλευρά του πλανήτη δέχεται ηλιακό φως, με τον άλλον μισό πλανήτη να είναι μόνιμα χωρίς ηλιακό φως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Σελήνη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν και ο εξωπλανήτης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη, θα πρέπει να λάβουν περισσότερα στοιχεία για να διαπιστώσουν εάν ο συγκεκριμένος πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Ο Proxima Β είχε ανακαλυφθεί στις αρχές του 2013 αλλά έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια και με την συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών μπόρεσαν οι αστρονόμοι να ανακοινώσουν με σιγουριά την ύπαρξη του.

π2

Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters, ότι είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουν έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος μοιάζει με την Γη και θα μπορούσε να καταστεί κατοικήσιμος! Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες εξωπλανήτες, με το διαστημικό τηλεσκόπιο Keppler να έχει “φωτογραφίσει” από τις αρχές του 1990 σημαντικά πλανητικά ευρήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστρονόμων του προγράμματος Keppler, υπολογίζεται ότι στον γαλαξία μας μόνο μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 40 εκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες, απαντώντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε όσους θεωρούν ότι η ύπαρξη ζωής είναι προνόμιο μόνο της Γης!

π3

Μέχρι το 2018 όπου θα έχει ξεκινήσει και την λειτουργία ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο το οποίο ακόμα βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα του εξωπλανήτη Proxima Β, καθώς το τηλεσκόπιο θα μπορέσει να “δει” με σχετική λεπτομέρεια τον πιθανό “αδερφό” του πλανήτη μας! Αν αναρωτιέστε πόσο καιρό θα χρειαζόμασταν με την σημερινή τεχνολογία που διαθέτουμε για να φτάσουμε στον Proxima B, μάλλον θα απογοητευτείτε καθώς θα χρειαστούμε σχεδόν 70,000 χρόνια για να φτάσουμε στον μυστηριώδη αυτό πλανήτη!

Newmail.gr με πληροφορίες από Reuters 

π4

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress