Αγάπησε την δουλειά σου

Μία πρόσφατη έρευνα από θετικούς ψυχολόγους (είναι αυτοί που μελετάνε τα θετικά συναισθήματα του ανθρώπου) υποστηρίζει ότι το γέλιο στην εργασία μπορεί να φέρει μαζί λεφτά και αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal Social Indicators Research έδειξε ότι όσο πιο χαρούμενος είναι ένας υπάλληλος τόσο θετικότερη είναι η γνώμη των προϊσταμένων του. Αρα ο συνδυασμός των δύο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι όχι μόνο για να μη χάσεις τη δουλειά σου μες στην κρίση αλλά και για να ενισχύσεις τη θέση σου. Η στρατηγική σου έχεις πέντε βήματα.

Πηγαδάκι για χαλάρωση

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος εργαζόμενος μιλάει με τους συναδέλφους του περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά την ημέρα. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι κακό, αφού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσεις και να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου. Ακόμα όμως κι αν δεν βρεις κάποιον διαθέσιμο συνάδελφο για κουβέντα, μπορείς να ξεπεράσεις μόνος σου τις αρνητικές σκέψεις. «Βρες τρία θέματα, τα οποία επιφέρουν θετικούς συνειρμούς στο μυαλό σου κι επικεντρώσου σε αυτά» λέει η ψυχολόγος Miriam Akhtar. Αυτά θα μπορούσαν να ήταν από τις χειμερινές σου διακοπές, τη μέρα της πληρωμής ή ακόμα και κάποιο φλερτ στο γραφείο.

Βάλε πρόγραμμα

Το εργασιακό στρες τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κοντά στο 5%, ενώ την τελευταία 15ετία πριν από αυτό οι έρευνες έδειχναν ότι είχε αυξηθεί μόνο 1%. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιουργώντας μία ατζέντα εργασιών μπορείς κατά πολύ να μειώσεις το στρες που βιώνεις στο γραφείο και να αυξήσεις ταυτόχρονα τα επίπεδα της ευτυχίας σου. Κατέβασε το Things, μία εφαρμογή για smartphone, η οποία θα σε βοηθήσει να μείνεις μες στα deadline σου, να κρατήσεις σημειώσεις κι όλα αυτά μπορείς παράλληλα να τα συγχρονίσεις και με τον υπολογιστή σου. «Οταν νιώθεις θετικά, βλέπεις το στρες σαν πρόκληση, όχι σαν απειλή» λέει ο ψυχολόγος Shawn Achor, συγγραφέας του The Happiness Advantage.

Γίνε κολλητός με το αφεντικό σου

Η καλή σχέση με τον προϊστάμενό σου, πέρα του ότι προσφέρει περισσότερη διασκέδαση στο χρόνο που περνάς στην εργασία σου, είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την υγεία. «Αντίθετα, όταν δουλεύεις μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο έχεις προβλήματα με το αφεντικό σου, αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητά σου να αντιμετωπίσεις κάποια καρδιακή νόσο» λέει ο Tom Rath από το Gallup. Γι’ αυτό κράτα τις διόδους επικοινωνίας με το αφεντικό πάντα ανοιχτές. Μην του αρνηθείς να αλλάξεις το deadline και φρόντισε πάντα να μπορείς να συμμετάσχεις στις συζητήσεις του. «Εχε πάντα το εργαλείο που χρειάζεται δίπλα σου» λέει ο Rath.

Παίξε με το ατού σου 

Ερευνητές από το University College London υποστηρίζουν ότι τρεις επιπλέον ώρες εργασίας την ημέρα μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο καρδιακής νόσου μέχρι και 60%. Επίσης, οι μελέτες δείχνουν ότι ένας στους πέντε τουλάχιστον ανθρώπους αναβάλλουν συστηματικά την εργασία τους κι αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι παράγεις περισσότερο. Αυτό μπορείς να το αναστρέψεις με έναν πολύ απλό τρόπο: βρες ποιο είναι το δυνατό σημείο της ημέρας σου και ξεκίνα τότε το project του. Για παράδειγμα, αν είσαι μεσημεριανός τύπος, μην πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά το πρωί. Δώσε επιμήκυνση στο χρόνο του πρωινού καφέ σου και περίμενε το μεσημέρι. «Θα είσαι μέχρι και 50% περισσότερο χαρούμενος αν νιώθεις ότι δουλεύεις και είσαι καλός» λέει η Akhtar.

Κοίτα έξω από το παράθυρο 

Περίπου ένας στους πέντε εργαζομένους νιώθει πηγμένος στον εργασιακό του χώρο του – και συγκεκριμένα στο γραφείο του. Μία αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της ευτυχίας του και ταυτόχρονα την παραγωγικότητά του. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να βρεις αυτήν την αλλαγή από το να κάνεις μια βόλτα στα διπλανά γραφεία. Δες τη διακόσμηση, τσέκαρε τις καρέκλες, την εργονομία του υπολογιστή ή ακόμα και τη θέση στην οποία ακουμπούν τα βιβλία τους. Ακόμα κι ένα καινούργιο wallpaper στον υπολογιστή σου μπορεί να αυξήσει μέχρι και 10% το μέσο επίπεδο της χαράς σου την ώρα εργασίας.

 

Software για γραφείο 

Χρησιμοποίησε τα παρακάτω τρία προγράμματα γραφείου, για να κάνεις πιο εύκολα, γρήγορα και παραγωγικά τη δουλειά σου

 

docs.google.com

Γλίτωσε από τα ατελείωτα μίτινγκ με αυτό το software, το οποίο σου επιτρέπει να συνεργαστείς με άλλους εξ αποστάσεως. Το Google Docs είναι ένα online πρόγραμμα, το οποίο σε αφήνει να συνεργαστείς μέχρι και με 50 χρήστες ταυτόχρονα – και να δουλέψουν στο ίδιο γραφείο.

 

dropbox.com

Κόλλησες στο τρένο ή θέλεις να δουλέψεις από το σπίτι; Δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει κάτι. Το DropBox είναι ο σκληρός δίσκος που μπορεί να αποθηκεύσεις τα πάντα. Μπορεί και συγχρονίζει αρχεία σε πολλούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις σε αυτά πρόσβαση από παντού.

 

companionlink.com

Χρησιμοποίησέ το για να έχεις πρόσβαση στα εταιρικά στο e-mail από το κινητό σου. Μπορεί να υποστηρίξει σχεδόν όλα τα συστήματα e-mail και να λειτουργήσει σε όλα τα smartphone

 

Πηγή: menshealth.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress