Πως πήγαιναν οι γυναίκες στην παραλία τον 1850;

Τον 18ο και 19ο αιώνα, οι γυναίκες δεν μπορούσαν απλά να φορέσουν το μαγιό τους και να πάνε στην παραλία για μπάνιο, καθώς υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί για το πώς ντύνεται και εμφανίζεται μια γυναίκα σε δημόσιους χώρους..

3423 32123
Για να διατηρήσουν λοιπόν τη «σεμνότητα» των γυναικών στους δημόσιους χώρους και συγκεκριμένα στην παραλία, έφτιαξαν την «μηχανή του μπάνιου» – bathing machine όπως την αποκαλούσαν, και δεν ήταν κάτι άλλο παρά ένα ξύλινο δωματιάκι που είχε ρόδες από κάτω του που είτε το έσερναν άλογα ή άνθρωποι μέσα στην θάλασσα, προκειμένου να κάνει μπάνιο μια γυναίκα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα..

 

bath11 bath22 bath32

Η γυναίκα που ήθελε να κάνει μπάνιο έμπαινε με τα ρούχα της μέσα στην πρωτότυπη αυτή ξύλινη καμπίνα, και την μετέφεραν αρκετά μέτρα μακριά από την ακτή. Αφού φορούσε το μαγιό της, τότε έβγαινε από την πίσω πλευρά της καμπίνας και έκανε το μπάνιο της στη θάλασσα. Μόλις τελείωνε με το μπάνιο της, υπήρχε στα πλαινά της καμπίνα ένα κόκκινο σημαιάκι που όταν το ανέβαζε έδινε σινιάλο να έρθουν να την τραβήξουν πάλι πίσω στην ακτή, και αφού είχε ξαναφορέσει τα ρούχα της ήταν πλέον έτοιμη να εμφανιστεί πάλι σε δημόσιο χώρο..

bath32f bathe2 bathe11 dessc dsscza dsssa dssw2

 

Πηγή φώτο: vintage.es

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress