Ένα φρούριο “μυστήριο”

Σ΄ ένα μικρό νησάκι στην απομακρυσμένη λίμνη Tere – Khol στη νότια Σιβηρία,  και σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκονται τα ερείπια του Por – Por Bazhyn, τα οποία αποτελούν μέρος μιας πρωτότυπης κατασκευής που θυμίζει έντονα ένα φρούριο. Το Por Bazhyn, που στον τοπική διάλεκτο σημαίνει “το σπίτι από πηλό”, ανακαλύφθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα αλλά η εκτεταμένη έρευνα του χώρου ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από Ρώσους αρχαιολόγους που ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά ποιος και γιατί έχτισε το μυστήριο αυτό κτίσμα στην μέση του πουθενά!

f1 f5

Η επικρατέστερη θεωρία για την κατασκευή, προήλθε από τον Ρώσο αρχαιολόγο Vainshtein, o οποίος μετά από δεκαετίες ανασκαφών και ερευνών στην περιοχή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή στο απομονωμένο νησάκι αποτελούσε ένα αμυντικό κάστρο που έχτισε ο αυτοκράτορας Boyan Chur το 750 μ.Χ.

f2 f6

Το 2007 το πανεπιστήμιο της Μόσχας σε συνεργασία με Ρώσους αρχαιολόγους και γεωλόγους, ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές στο σημείο, για να αποκαλύψουν μετά από λίγους μήνες, ανθρώπινες πατημασιές στο έδαφος, έγχρωμες τοιχογραφίες στα γκρεμισμένα τοιχώματα του κάστρου, ακόμα και υπολείμματα καμένου ξύλου από την εποχή εκείνη. Δυστυχώς όμως κανένα από τα ευρήματα αυτά μπόρεσε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο αν τελικά το κάστρο αυτό είχε αμυντικό σκοπό ή κάτι άλλο.

f3 f7

To μέλλον του μικρού νησιού και κατά συνέπεια του φρουρίου, παραμένει αβέβαιο καθώς το μόνιμα παγωμένο έδαφος που βρίσκεται έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες να λιώνει με γρήγορους ρυθμούς λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, με την λίμνη να ανεβαίνει μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το μικρό νησί με το μυστηριώδες φρούριο σε 80 χρόνια θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού..

f4 f8 f9

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress