Ένα διαφορετικό πολεμικό καταφύγιο!

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερικάνικη κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για έναν πυρηνικό πόλεμο με την τότε Σοβιετική Ένωση, διδάσκοντας ακόμα και στα σχολεία μαθήματα προστασίας από μια πυρηνική επίθεση, με τους πολίτες των ΗΠΑ να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για μια πολεμική σύγκρουση. Κάποιοι Αμερικάνοι είχαν πάρει αυτήν την απειλή πολύ πιο σοβαρά από τους υπόλοιπους φτάνοντας στο σημείο να κατασκευάζουν ολόκληρα πυρηνικά καταφύγια κάτω από το σπίτι τους!

b1 b2 b3

Μεταξύ αυτών ήταν και ο επιχειρηματίας Τζέρι Χέντερσον, ο οποίος κατασκεύασε στο οικόπεδο που βρίσκεται το σπίτι του, ένα μοναδικό πυρηνικό καταφύγιο το οποίο όμως δεν μοιάζει καθόλου με τα συνηθισμένα κλειστοφοβικά καταφύγια του στρατού.. Το συγκεκριμένο καταφύγιο θυμίζει περισσότερο σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου παρά πυρηνικό καταφύγιο, καθώς περιλαμβάνει πισίνα, κήπους με σιντριβάνια και καταρράκτες, γήπεδο μίνι γκόλφ, ακόμα και μπάρμπεκιου!

b4

Εξωτερικά το μοναδικό σημείο που «μαρτυράει» την υπόγεια παρουσία του καταφυγίου είναι οι ογκώδεις μηχανισμοί του κλιματισμού και οι αεραγωγοί πολλοί από τους οποίους έχουν καμουφλαριστεί μέσα σε ψεύτικα βράχια!

b5

Το καταφύγιο καλύπτει σχεδόν 600 τετραγωνικά μέτρα, και οι κάτοικοι του μεταφέρονται με ένα ανελκυστήρα ή με τις σκάλες 5 μέτρα κάτω από τη Γη, στο καταφύγιο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιχειρηματία να προβλέπει ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να ζήσει άνετα σχεδόν ένα μήνα στο καταφύγιο χωρίς να χρειαστεί να βγει ούτε δευτερόλεπτο έξω..

b6 b7 b8

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας ζούσε μεγάλα διαστήματα μέσα στο καταφύγιο καθώς ήθελε να αποδείξει ότι το καταφύγιο πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για μια άνετη διαβίωση ακόμα αρκετά μέτρα κάτω από τη Γη! Ο Χέντερσον έφυγε από τη ζωή το 1983, και το 2014 μια οργάνωση με την ονομασία «Οργάνωση προστασίας σπάνιων ειδών του πλανήτη», αγόρασε το καταφύγιο για 1,5 εκατ. δολάρια..

Newmail.gr με πληροφορίες από Review Journal

b9 b10 b11 b12 b13 b14 b15 b16 b17 b18 b19 b20

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress