Ένα ασφυκτικά γεμάτο μικρό νησί!

To Σάντα Κρους ντελ Ισλότε είναι μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κολομβίας, με συνολική έκταση μόλις 10 στρέμματα και έναν μόνιμο πληθυσμό που αγγίζει τα 1,200 άτομα, κατατάσσοντας το μικρό αυτό νησί στα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά του κόσμου. Στο μικρό αυτό νησί δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από μια μικρή γεννήτρια τροφοδοτεί τις λιγοστές ηλεκτρικές συσκευές του νησιού μόνο για πέντε ώρες κάθε μέρα. Η αεροπορία της Κολομβίας επίσης τροφοδοτεί με φρέσκο νερό τους κατοίκους του νησιού όταν κάθε τρεις εβδομάδες ένα C-130 πετάει σε χαμηλό ύψος πάνω από το νησί και ρίχνει μεγάλα κιβώτια με μπουκάλια νερού.

Η ιστορία του νησιού ξεκινάει πριν από 150 περίπου χρόνια όταν κάποιοι ψαράδες στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν νέα ανεξερεύνητα νερά προς αναζήτηση ψαριών, βρέθηκαν πάνω στο μικρό αυτό νησί που βρίσκεται σχεδόν 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κολομβίας. Προς μεγάλη τους έκπληξη όλη η περιοχή γύρω από το νησί ήταν πλούσια σε ψάρια με τις ψαρόβαρκες να γυρίζουν πίσω με γεμάτα αμπάρια και τους ψαράδες να κρατάνε για χρόνια σαν επτασφράγιστο μυστικό την τοποθεσία του νησιού. Μέχρι που αποφάσισαν να δοκιμάσουν να μείνουν οι ίδιοι πάνω στο νησί ώστε να ψαρεύουν στην περιοχή χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν για ώρες κάθε μέρα προς και από το μυστικό τους μέρος..

Και φτάνουμε στο σήμερα, στο νησί βρίσκονται 90 σπίτια, δύο μικρά καταστήματα, ένα εστιατόριο, ένα μπαρ ακόμα και ένα μικρό σχολείο για τα παιδιά των ψαράδων! Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το ένα σπίτι είναι κυριολεκτικά κολλητά το ένα με το άλλο, με το νησί να φαίνεται σαν ένα ενιαίο μπλοκ κατοικιών με ανύπαρκτους δρόμους και φυσικά ούτε λόγος για ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο.. με το μοναδικό ελεύθερο σημείο του νησιού να είναι μια μικρή αλάνα με έκταση όσο μισό γήπεδο τένις..

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία ενός τόσο πυκνοκατοικημένου νησιού, καθώς όλοι γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους (αν θέλανε ας κάνανε και αλλιώς..), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα στο νησί και οι κάτοικοι να κοιμούνται κυριολεκτικά με ανοιχτές τις πόρτες, που σε ορισμένα σημεία του νησιού αυτό επιβάλλεται και για τεχνικούς λόγους καθώς δεν υπάρχει χώρος μεταξύ μερικών σπιτιών ούτε για να ανοίγουν οι πόρτες..

Πηγή

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress