Ένα απαγορευμένο πάρκο!

Στην νοτιοδυτική Ναμίμπια υπάρχει μια τεράστια έκταση στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση για τους επισκέπτες εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Το ιδιαίτερο αυτό πάρκο εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας και καλύπτει τουλάχιστον 320 χιλιόμετρα και φτάνει μόλις 70 χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα της χώρας με τη Νότια Αφρική! Το πάρκο αυτό είναι γνωστό και ως Sperrgebiet που στα Γερμανικά σημαίνει “η απαγορευμένη περιοχή”!

σ1 σ2

Το πάρκο δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις της χώρας και ήταν ιδιοκτησία της Γερμανικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Diamantengesellscahft, με την περιοχή να διαθέτει μεγάλα αποθέματα διαμαντιών και με τον Γερμανικό στρατό να έχει αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή με πρωτοφανή στρατιωτικά μέτρα. Κατά την διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου η Γερμανία έχασε την κυριαρχία της περιοχής από τα στρατεύματα της Νοτίου Αφρική και ολόκληρο το πάρκο και η εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών πέρασε στα χέρια της εταιρείας DeBeers που μέχρι και σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης διαμαντιών στον πλανήτη, με την κυβέρνηση της Ναμίμπια να αγοράζει το 50% της επιχείρησης στις αρχές του 1990..

σ3 σ4 σ5 σ6

Το 2008, ένα μεγάλο μέρος της περιοχής και για την ακρίβεια σχεδόν 26,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας ως Εθνικό Πάρκο χωρίς ωστόσο να είναι επισκέψιμο, παρά μόνο ένα μικρό μέρος της αχανούς έκτασης να είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, μια μικρή πόλη που εξυπηρετούσε τους εργάτες που δούλευαν στην Γερμανική  εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών. Ο λόγος που η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη για τους επισκέπτες είναι ότι στα πετρώματα της μεγάλης αυτής έκτασης βρίσκονται ακόμα τεράστιες ποσότητες διαμαντιών με την εταιρεία DeBeers αλλά και την κυβέρνηση της Ναμίμπια να έχουν δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο “τείχος” προστασίας περιμετρικά ολόκληρου του πάρκου, με υπερσύγχρονα μέτρα ασφαλείας, θερμικές κάμερες και κρυμμένους αισθητήρες κίνησης στην έρημο της περιοχής!

Newmail.gr

σ7 σ8 σ9 σ10 σ11

Πηγές φώτο:

jbdodane/Flickr

Damien du Toit/Flickr

CX15/Flickr

Christiaan Triebert/Flickr

Marko Samastur/Flickr

VoY_TeC/Flickr

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress