Ένας διαφορετικός λαβύρινθος!

Στην Σικελία και σχεδόν 70 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού το Παλέρμο, βρίσκεται αυτός ο μοναδικός λαβύρινθος από τσιμέντο πάνω στην πλαγιά ενός βουνού που από ψηλά μοιάζει σαν ένα τεράστιο καβούκι χελώνας! Ο τσιμεντένιος λαβύρινθος έχει κατασκευαστεί πάνω από τα ερείπια της πόλης Gibellina που καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε την Σικελία το 1968.

b1 b2 b3

Οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν τότε να μετακομίσουν σε γειτονικά χωριά και πόλεις καθώς τα περισσότερα σπίτια της πόλης είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές με τα περισσότερα να έχουν ισοπεδωθεί. Μετά από μερικά χρόνια οι κάτοικοι ένωσαν πάλι τις δυνάμεις τους και έχτισαν μια καινούργια Gibellina από την αρχή, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ερείπια της πόλης που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό. Το 1983 ο τότε δήμαρχος της πόλης  προσκάλεσε το Ιταλό καλλιτέχνη Alberto Burri να επισκεφτεί τα ερείπια της παλιάς πόλης στην πλαγιά του βουνού προκειμένου να του αναθέσει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει στο σημείο ένα έργο τέχνης ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό αλλά και ως ανάμνηση της πόλης που κάποτε έσφυζε από ζωή και ευημερία..

b4 b5 b6

Ο Ιταλός καλλιτέχνης τότε σκέφτηκε την ιδέα ενός τεράστιου τσιμεντένιου λαβύρινθου που θα κάλυπτε μεγάλος μέρος της παλαιάς πόλης, υψώνοντας τσιμεντένιους τοίχους ύψους 1,5 μέτρων καθ’ όλη την απόσταση που καλύπτει ο ιδιαίτερος αυτός λαβύρινθος. Ο λαβύρινθος επίσης περνάει μέσα από τους κεντρικούς δρόμους και τα μικρότερα στενά της πόλης δημιουργώντας έτσι έναν οδικό χάρτη της παλιάς πόλης!

Newmail.gr 

b8 b9 b10

Πηγές φώτο: Grand Voyage Italy

                         www.webalice.it

                         maurizio mucciola/Flickr

                          Giovanni Caruso/Panoramio

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress